Även tredje misstänkt begärs häktad för terrormord

Polisen begär i dag fem personer häktade på grund av knivattacken i Åbo. Förutom den huvudmisstänkte begärs en annan 18-årig marockansk man häktad på sannolika skäl misstänkt för två mord i terroristiskt syfte och åtta försök och en tredje för samma brott men med den lägre misstankegraden "skäl att misstänka".

Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot under en presskonferens om knivattacken i Åbo.
22.08.2017 10:00 UPPDATERAD 28.08.2017 10:03
Den sistnämnda är samma man som tidigare i tingsrätten har dömts för ett sexbrott.
Häktningsyrkandena för de övriga misstänkta har ännu inte nått Egentliga Finlands tingsrätt.
Häktningsförhandlingen för den huvudmisstänkta Abderrahman Mechkah inleds klockan 11.
I knivdådet i Åbo dödades två personer, födda 1951 och 1986. Åtta skadades.

Skypo har fått det de begärt om

Statsminister Juha Sipilä (C) utlovar åtminstone inte just nu mera pengar till Skyddspolisen på grund av det som hände i Åbo.
Skyddspolisens anslag utökades redan i samband med ramförhandlingarna.
– Skyddspolisen har egentligen fått det de begärt om, och sett till deras budget har ökningen varit betydande.
Skyddspolisen uppgav i går att de i början av året fått ett tips om gärningsmannen i Åbo. Myndigheten har fått över tusen tips av det här slaget de par senaste åren och därför måste Skyddspolisen prioritera kraftigt.
Sipilä säger att den kritiska frågan är vad som sker med asylsökande efter att de fått ett negativt svar på sin ansökan och de väntar på att skickas tillbaka eller på att deras överklagan ska behandlas.
– Det är en mycket kritisk tid. Man kan föreställa sig att det finns en risk för att slås ut och att väntan säkert är mentalt tung. Det finns också en risk för radikalisering och olika slag av påverkan.
Sipilä säger att man nu borde fundera på den här perioden och hurdana åtgärder som kan vidtas.

Brott i Tyskland

Efter att den finländska pressen publicerade den huvudmisstänktas namn på måndagen rapporterade den tyska nyhetskanalen Deutsche Welle att han kom till Finland via Tyskland. Kanalen hänvisar till ministerieuppgifter enligt vilka mannen kom till Tyskland vid årsskiftet 2015–2016 men inte sökte asyl där. I Tyskland tog man tillvara dna-prov och biometrisk identifiering för att säkra hans identitet.
Enligt de tyska medierna misstänks han för flera brott där.
Nyhetsbyrån DPA uppger att Mechkah använt sig av flera falska identiteter i Tyskland. Süddeutsche Zeitung rapporterar att han varit misstänkt för en misshandel i staden Neuss.
Uppdaterad 28.8.2017: Den man som är huvudmisstänkt för knivdådet i Åbo heter på riktigt Abderrahman Bouanane och är 22 år gammal.

ANDRA LÄSER