Exceptionell etta till salu i Berghäll – måste betala hyra för den egna gården

En bostadsannons för en sällsynt etta har skapat uppmärksamhet. Ettan ligger i centrala Berghäll – och har en egen gård. 

Den privata gårdytans storlek är 15 kvadratmeter och har eftermiddagssol.
Nathalie Koskinennathalie.koskinen@hbl.fi
24.03.2023 06:33
Lägenheten på Tavastvägen ligger på bottenvåningen med dörrar ut till en privat del av innergården, men det kostar extra att ta sig dit. 
Tillgång till gårdsytan fås i utbyte mot en månatlig hyra som för närvarande är 57,84 euro. 
– Lägenheten ligger på första våningen, och det finns dörrar direkt ut till den egna gården, men vill man gå dit får man betala hyra. För gården går inte att sälja, säger Pauli Johansson, styrelseordförande i bostadsbolaget Asunto Oy Tasango i en intervju till Ilta-Sanomat
Enrummaren är 28,7 kvadratmeter stor och omfattar sovloft, toalett, dusch och kök. Den privata gårdsdelen är 15 kvadratmeter.
Ettan är en av sju andra lägenheter i huset med egen gårdsyta.
För fem år sedan fick sju av lägenheterna på bottenvåningen egna gårdar, som bostadsbolaget äger. Före det bestod innergården av gårdsyta och en gräsmatta som var otillgänglig för de boende i huset, skriver Ilta-Sanomat.
Enligt annonsen ökar tillgången till den egna gårdsytan bekvämligheten av bostaden rejält, eftersom "gården bjuder på eftermiddagssol". 

ANDRA LÄSER