Herola floppade i backen – Riiber körde vilse i spåret

Ilkka Herolas medaljchanser försvann då han misslyckades i backmomentet i tävlingen i nordisk kombination i OS. Till slut fick han nöja sig med en 16:e plats i tävlingen.

Ilkka Herola var missnöjd med sin insats i backmomentet i tisdagens tävling i nordisk kombination.
15.02.2022 11:31 UPPDATERAD 15.02.2022 15:09
Inför OS talade de mest optimistiska om att Ilkka Herola kunde vara ett medaljhopp i Peking. Men efter två tävlingar står det klart att finländaren får resa hem från Peking utan någon individuell medalj.
Då tävlingen i storbacke avgjordes på tisdagen förlorade Herola nästan 25 meter mot norrmannen Jarl Magnus Riiber. Riiber var i och för sig totalt överlägsen i backen och startade hela 44 sekunder före tvåan Kristjan Ilves från Estland.
Herola låg på en 25:e plats efter backmomentet, hela 2 minuter 56 sekunder upp till Riiber och över två minuter till en pallplacering.
– Det var ett riktigt skithopp. I det läget spelar det ingen roll om det bär 100 eller 120 meter, sade Herola i Yles intervju.
Herola kom till slut i mål på en 16:e plats. Eero Hirvonen var 20:e, Arttu Mäkiaho 24:e och Otto Niittykoski 37:e. Resultaten förutspår inte några större framgångar i lagtävlingen som avgörs på torsdag.

Mardröm för Riiber

Om tävlingen var tung för Herola var den en mardröm för Riiber. Norrmannen missade den första individuella tävlingen i OS på grund av coronakarantän. Då han kom tillbaka visade han upp en strålande form i backen.
Men i skidspåret gick det mesta snett för världscupsdominanten. Riiber svängde in på fel skidspår inne på stadion, tvingades vända om och tappade det mesta av sitt stora försprång.
Till slut klappade han ihop totalt och fick nöja sig med en åttondeplats i tävlingen, hela 40 sekunder efter segraren.
Trots Riibers miss blev det stor norsk fest i tävlingen då hans lagkamrater tog en dubbelseger. Jörgen Gråbak tog hem segern före Jens Lurås Oftebro medan Japans Akito Watabe var trea.

ANDRA LÄSER