Barnens simkunskaper rasade under coronaåren – bara varannan 12-åring är simkunnig

Coronaåren hade ödesdigra följder för barnens simkunnighet. Endast 55 procent av dagens 12-åringar kan simma. Före pandemin låg siffrorna på en helt annan nivå, då var hela 76 procent av åldersgruppen simkunnig. I Esbo erbjuder skolorna nu extra simundervisning till de årskurser som missade sina simtider under coronan.

Plask i bassängen. Eleverna i årskurs 4 från Viherlaakson koulu i Esbo är duktiga på att simma, de flesta i klassen är simkunniga och får delta i undervisningen i stora bassängen. Senni Kotalampi och Pihla Hakamäki (till höger) lärde sig simma redan som små.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
09.12.2022 05:00 UPPDATERAD 09.12.2022 08:53
Under de senaste sex åren har barnens simkunnighet dalat. Enligt en färsk undersökning, som Undervisnings- och kulturministeriet har beställt, kan endast varannan 12-åring simma 200 meter i dagens läge.
År 2016, då samma undersökning gjordes senast, kunde tre av fyra 12-åringar simma samma sträcka. Det här oroar lärare, simlärare och livräddare.
– Simning är den enda idrottsgrenen som uttryckligen nämns i läroplanen, det är något som vi ska sätta fokus på. Men man kan inte torrträna simning i skolan, vi måste komma till simhallen för att lära barnen simma. Och det gick inte under coronaåren då simhallarna var stängda. Många elever har nu en lucka i sin simkunnighet, säger Laura Bauer, klasslärare i Viherlaakson koulu i Esbo.

ANDRA LÄSER