Mobbningen fortfarande ett problem – "Där det finns människor finns det också problem"

Sex procent av eleverna i grundskolans åttonde och nionde klasser utsätts regelbundet för mobbning i Finland. Vid Grundskolan Norsen i Helsingfors satsar man hårt på förebyggande verksamhet med vänelever och en pinfärsk skolcoach.

Ingrid Geust och Christian Haga är vänelever i grundskolan Norsen i Helsingfors. Sedan i måndags har skolan också haft en egen skolcoach, Annika Kuusniemi.
10.01.2019 06:55 UPPDATERAD 10.01.2019 08:40
Mobbningen har inte försvunnit någonstans men den har åtminstone delvis flyttat från skolornas korridorer till nätet och där det finns människor förekommer det också mobbning. Det säger biträdande rektor Clara Lindqvist vid Grundskolan Norsen i Helsingfors.
– Vi borde bli av med stigmat kring mobbning. Det är något som förekommer och då ingriper vi och åtgärdar det, säger Lindqvist som ansvarar för elevvården i Norsen.
Hon säger att skolan aktivt jobbar med att utveckla sin förebyggande verksamhet och trivseln i allmänhet. Elevvårdsgruppen träffas varje vecka och de yngre eleverna i sjunde klassen har vänelever bland de äldre eleverna. Målsättningen är att i fortsättningen kunna erbjuda motsvarande verksamhet också för de äldre eleverna.

ANDRA LÄSER