Ahtisaari: Låt Puigdemont kandidera

Den avsatte katalanske ledaren Carles Puigdemont borde få ställa upp i nyvalet i december, anser den förre finländske presidenten och fredspristagaren Martti Ahtisaari. Han är kritisk mot hur båda sidor har agerat hittills i konflikten.

Martti Ahtisaari är kritisk till hur den katalanska konflikten har hanterats av båda sidorna.
– De måste ges möjlighet att kandidera, säger den 80-årige fredsmäklaren Martti Ahtisaari, om Carles Puigdemont och de andra före detta katalanska regeringsmedlemmar som har gått i landsflykt och som riskerar att fängslas om de återvänder hem.
Uttalandet görs i en intervju med nättidningen EU Observer i samband att Nordiska rådets session i Helsingfors avslutades på torsdagen.

Har agerat dumt

Ahtisaari har under sina drygt 30 år som medlare bland annat hanterat konflikter i Namibia, Kosovo och Aceh-provinsen i Indonesien. Han beskriver den spanska regeringens svar på katalanernas krav på självständighet hittills som alldeles för hård. Han tillägger samtidigt att han tycker att katalanerna har agerat "dumt".
– De borde inte ha genomfört valet om självständighet, säger han om den omstridda folkomröstningen.
– Det var synd att de gick denna väg. De kunde ha tagit hjälp av andra, som hade kunnat göra det möjligt för Spanien och Katalonien att sitta ned tillsammans, tillägger han.
På frågan om det borde ha tagit medlingsinitiativ är svaret klart och tydligt från Ahtisaari:
– Ja.

Spaniens suveränitet

Enligt Ahtisaari skulle antingen EU, FN eller någon annan gå in och medla i konflikten.
Men EU såväl som de nordiska regeringarna har hittills ställt sig avvisande till tanken på att erbjuda medling mellan den spanska regeringen och Kataloniens avsatta regering, med hänvisning till Spaniens suveränitet.
Denna inställning bekräftades när frågan togs upp på en presskonferens med de nordiska regeringscheferna och de baltiska staternas premiärministrar i Helsingfors tidigare i veckan.
– Spanien är ett demokratiskt land, baserat på lag och rätt och jag är säker på att Spanien löser denna fråga i enlighet med sina institutioner och också sin lagstiftning, sade Estlands premiärminister Jüri Ratas.
– Det här är en fråga som är upp till Spanien att lösa och det är deras ansvar, sade Norges statsminister Erna Solberg.
ANDRA LÄSER