Med trösten intecknad

Bilderboken Vi är lajon! gestaltar hur ett barn tackat ett syskons svåra sjukdom. Den ingår i vågen av sick-litt som strömmat genom barnlitteraturen och som beskriver sjukdomsförlopp och deras intrång i vår vardag.

Varken Jens Mattssons text eller Jenny Lucanders bild skriver läsaren budskap på näsan. Tvärtom finns en generös inbjudan till ett leklandskap.
11.09.2019 13:00 UPPDATERAD 11.09.2019 13:42

Jenny Lucander & Jens Mattsson

Vi är lajon!
Förlaget 2019
Jenny Lucander har från den stund hon klev in på bilderboksscenen visat framfötterna. Hennes bilderböcker har nominerats till prestigefyllda priser och hon öser på med ambition och kreativitet. Fingertoppskänslan för ett subtilt bildberättande finns hos henne med råge. I Vi är lajon berättar hon tillsammans med den svenska debutanten Jens Mattsson om en lillebror och en storebror som låtsasleker att de är farliga lajon på savannen. Bilderboken, som gestaltar hur ett syskon tacklar det värsta, att ens brorsa insjuknar i cancer, kan hänföras till vågen av sick-litt som strömmat genom barnlitteraturen och som beskriver sjukdomsförlopp och deras intrång i vår vardag. Texten berättar i jagperspektiv med lillebrors röst och är hjärtskärande då den blottar hur han tampas med att begripa att sjukdomen slagit klorna i hans bror.

ANDRA LÄSER