51-årig sexbrottsling häktad på nytt – misstänks för grova övergrepp mot flera kvinnor

Den 51 år gamla Mika Moring, som misstänks för dråp och flera grova sexualbrott, har igen häktats i Helsingfors tingsrätt.

Den som har haft kontakt med Mika Moring uppmanas att höra av sig till Helsingforspolisen, som misstänker att det finns fler offer än de man hittills känner till.
Jeanette Björkqvistjeanette.bjorkqvist@hbl.fi
23.12.2022 13:30 UPPDATERAD 23.12.2022 13:37
Tidigare i december gick Helsingforspolisen ut med att Mika Moring misstänks för dråp på två kvinnor. Den ena är Katja Miinalainen som försvann i höst, den andra Saara Arva som försvann för tre år sedan. 
I måndags släpptes den dråpmisstänkte Moring ändå fri efter ett beslut från tingsrätten, men anhölls i princip omedelbart på nytt av polisen, misstänkt för en serie andra brott som man först var förtegen om.
I dag klarnade det att det handlar om tre större helheter där Moring misstänks ha gjort sig skyldig till grova sexualbrott mot flera andra kvinnor. Brotten har uppdagats sedan polisen bad andra kvinnor som känner till Moring ta kontakt med dem.
Mika Moring har häktats på nytt, misstänkt för flera grova sexualbrott mot olika kvinnor.
I den första helheten misstänks han ha våldtagit en kvinna 2016. I den andra misstänks han för våldtäkt, frihetsberövande och misshandel som ska ha skett 2021. Den tredje helheten ska ha ägt rum i slutet av det här året och även här är misstankarna våldtäkt och frihetsberövande.
I ett pressmeddelande uppger undersökningsledaren, kommissarie Mari Päiväranta, att polisen befarar att de redan uppdagade händelserna inte är de enda, utan att det kan finnas ytterligare kvinnor som utsatts för Mika Moring.
– Vi önskar fortfarande att alla som rört sig med honom tar kontakt. Detsamma gäller om man har uppgifter om dråpet på Katja Miinalainen, skriver Päiväranta.
Uppgifterna kan mejlas till vakivaltavihjeet.helsinki@ poliisi.fi eller ringas in på nummer 0295 476 147.
De uppgifter som hittills kommit fram tyder på att Mika Moring har varit aktiv på olika håll i Finland under en längre tid. Till hans verksamhetsmodell har hört att han tagit kvinnorna med sig i bil, kört omkring och sedan slagit läger på olika håll i landet. Under de här resorna misstänks han sedan ha förgripit sig på dem olika sätt och i två fall dessutom för att ha tagit livet av offren.

ANDRA LÄSER