S-Banken: Intresset för fonder med högre risk ökar

Över en miljon personer har placeringar i finländska blandfonder, visar rapporter om fondmarknaden.

Nollräntorna gör att pengar som ligger på ett bankkonto inte ger någon avkastning, vilket ökar intresset för att placera i fonder, uppger S-Banken.
20.10.2020 00:01
Blandfonder som till stor del består av aktier ökar i popularitet bland placerare jämfört med blandfonder som i hög grad bygger på ränteplaceringar. Det uppger S-Banken i rapporten Rahastopörssi som är en kartläggning av fondmarknaden.
Blandfonder är ett sätt att placera pengar i både aktier och räntor. Förhållandet mellan aktierna och räntorna, och därmed också risknivån och den förväntade avkastningen, varierar mellan olika blandfonder.
I regel är avkastningspotentialen och riskerna större i blandfonder som i hög grad bygger på aktier.
Enligt S-Bankens chefsstrateg Lippo Suominen är den förväntade avkastningen på blandfonder med låg risk i nuläget väldigt liten eftersom räntorna har sjunkit så lågt.
"Det finns tecken på att blandfonder med en stor andel aktier blir allt mer populära på bekostnad av blandfonder med betoning på räntor", säger Suominen i ett pressmeddelande.
De finländska blandfondernas popularitet ökar överlag, visar rapporter från Suomen Sijoitustutkimus. Vid årsskiftet 2019–2020 hade 1,14 miljoner personer placeringar i finländska blandfonder. I slutet av september i år var antalet 1,18 miljoner.
Det totala värdet på placeringarna i finländska blandfonder har däremot inte förändrats särskilt mycket i år: Vid årsskiftet var värdet 25,58 miljarder euro och i slutet av september i år var värdet 25,62 miljarder euro, enligt Suomen Sijoitustutkimus.

ANDRA LÄSER