Alfa-tv i konkurs - möbelkung och hamburgarbaron utan pengar

Ägaren för den kommersiella tv-kanalen Alfa-tv har beslutat att försätta bolaget i konkurs. En konkursansökan har lämnats in till tingsrätten i Östra Nyland. 

Alfa-tv som bland annat profilerat sig med ett kristligt och konservativt utbud har gått i konkurs. 
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
25.11.2022 14:03
Alfa-tv ägs av bolaget Brilliance Communications Oy som i våras meddelade att kanalen har ekonomiska svårigheter. Alfa-tv:s operativa chef Vesa Halonen uppgav då på kanalens webbsajt att förhandlingar om ett finansiellt stöd var på god väg att förverkligas. Bolaget lyckades ändå inte samla ihop finansiering för en fortsättning av kanalens verksamhet. Alfa-tv:s förlust i fjol var 3,3 miljoner euro och omsättningen 2 miljoner euro. 
Sommaren 2021 ordnades en aktieemission där flera kända personer deltog. Bland andra riksdagsledamoten Hjallis Harkimo och affärsmannen Eero Lehti deltog via sina företag. Möbelkungen Toivo Sukari, hamburgarbaronen Heikki Salmela och bilföretagaren Joni Nelimarkka deltog som privatpersoner. Nelimarkka var medlem av bolagets styrelse ända tills i tisdags då han avgick. För hs.fi har han uppgetts vara en central person i försöket att rädda kanalen. 
Alfa-tv:s verksamhet inleddes 2012. 

ANDRA LÄSER