Läcka på Nord Streams gasledning i Östersjön

En gasläcka har upptäckts på ledningen till Nord Stream 2 utanför Bornholm. Läckaget innebär en fara för sjöfarten i området.

Läckage rapporteras från gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön. Bilden är från det ryska byggandet av gasledningen i januari 2021. Arkivbild.
TT
26.09.2022 19:11 UPPDATERAD 27.09.2022 07:09
Läckaget upptäcktes efter ett plötsligt tryckfall i ledningen som är dragen i Östersjön från Ryssland till Tysklands norra kust, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.
Trycket föll från 105 bar till 7 bar.
Den danska sjöfartsmyndigheten Søfartsstyrelsen meddelade senare att ett misstänkt läckage upptäckts utanför den danska ön. Danska energistyrelsen bekräftar läckaget som ska ha inträffat sydöst om Dueodde på södra delen av Bornholm.
Varken svenska Kustbevakningen eller Sjöfartsverket jobbar med insatsen, men övervakar händelsen.
– Vi har skickat ut en navigationsvarning för handelsfartygen att man ska hålla sig undan området, säger Sjöfartsverkets kommunikatör Fredrik Strömbäck till TT.
Fartyg måste hålla ett avstånd på minst fem sjömil, motsvarande knappt tio kilometer, från läckaget.
– Det är vad jag förstått gas i ledningen som är brandfarlig, då vill man inte vara i närheten med ett fartyg, säger Strömbäck.
Gasrörledningen är i princip färdigbyggd, men dess kranar i tyska staden Greifswalds kuststräcka har inte öppnats, bland annat på grund av politiska ställningstaganden efter ett politiskt beslut till följd av Rysslands utropande av Donetsk och Luhansk som självständiga republiker och det påföljande ryska invasionskriget i Ukraina i februari.
Rysk export av gas via gasledningen Nord Stream 1 har stoppats med hänvisning till tekniska problem, enligt ryska myndigheter. Orsaken ifrågasätts av Tyskland.

ANDRA LÄSER