”Vi kan inte bara göra konst i konstens egen bubbla”

Konsertserien Arketyper utgår från Jungs tankegångar, samtidigt som arbetsgruppen vill väcka diskussion om sociala och ekologiska frågor, något som ofta lyst med sin frånvaro inom den klassiska musiken.

Kollektivet Arketyper består av musiker med bakgrund inom tidig musik, dansare och bildkonstnärer.
Tove Djupsjöbackatove.djupsjobacka@hbl.fi
19.11.2022 13:49 UPPDATERAD 20.11.2022 19:42
– Allt som händer i världen just nu har fått åtminstone mig att inse att vi inte bara kan göra konst i konstens egen bubbla, säger musikern Kaisamaija Uljas, eldsjälen bakom kollektivet Arketyper.
Konsertserien med samma namn är det första evenemanget inom ett treårigt konstprojekt. Musiker med bakgrund inom tidig musik, dansare och bildkonstnärer medverkar, bland dem sångaren Tuuli Lindeberg och cembalisten Marianna Henriksson. Uljas instrument är luta.
– Efter coronan längtar vi alla efter att gå tillbaka till det normala, men det normala leder till destruktion. Kulturvärlden borde vara intresserad av att stoppa ekokrisen. Då en pandemi slår till är det vi som stängs ned. Vad månne händer då samhället får stryk av klimatkrisen? All konst behöver inte handla om problemen som finns, men det minsta vi kan göra är att vara medvetna om dem.
Kaisamaija Uljas instrument är luta. Hon är eldsjälen bakom projektet Arketyper.
Den klassiska musiken har ofta stått utanför hela samhällsdebatten, upplever Uljas.
– Ingen annan sektion av konstfältet är så isolerad från dagens politik och samhällsfrågor. Vi kommer från konservatoriesystemet, och hela konstformen kan kännas lite konserverad.
Den aktuella konsertserien utgår från Carl Gustav Jungs arketyper – konsert nummer ett fokuserar på hjälten, magikern och rebellen. Trots allvarlig tematik påminner Kaisamaija Uljas om att själva konserterna får vara hur roliga som helst.
– Åtminstone kan man alltid skratta åt sig själv!

Konsertserien Arketyper inleds 19.11. i Musikhusets Paavo-sal lördag 19.11. De följande tre konserterna arrangeras 18.12 och 8.1 i Kalliosalen samt 11.2. på Kokoteatern.

ANDRA LÄSER