Haavisto till Yle: Natosamtal med Turkiet kommer att dröja flera veckor

Utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) ser det ändå som säkert att Finland, förr eller senare, blir medlem i Nato.

Pekka Haavisto ger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg en fistbump efter en presskonferens i Bryssel tidigare i år.
Turkiets krav för att Finland och Sverige ska kunna bli medlemmar i Nato har förhalat processen i ansökningens tidiga skede.
För att nå samsyn förde president Sauli Niinistö samtal med sin turkiska kollega Recep Tayyip Erdogan telefonledes på lördagen.
Då underströk Niinistö bland annat att "Finland fördömer all form av terrorism". Erdogan har anklagat Finland och Sverige för att ge skydd åt medlemmar av det kurdiska arbetarpartiet PKK, som i Turkiet och i Finland, Sverige och övriga EU klassas som terroristorganisation. Men Turkiets krav på utlämning har länderna inte tillmötesgått.
Utrikesminister Pekka Haavisto bedömde ursprungligen att tvisten kunde lösas på några dagar, men uppdaterar nu sitt uttalande i intervju med Yle.
– För att ta det säkra före det osäkra säger jag nu att det kan handla om veckor, säger Haavisto i fråga om hur länge det kan dröja innan Turkiet släpper fram Finland medlemsansökan.
Haavisto är ändå övertygad om att Finlands ansökan kommer att ratificeras av alla nuvarande medlemsländer. Det är bara en fråga om tid, anser Haavisto.
– Jag är optimistisk: jag tror att vi kan lösa problemen, men det kan dröja ett tag, säger han till Yle.
Han öppnar samtidigt för att gå Turkiets krav till mötes, åtminstone delvis. Ett steg i den riktningen kunde vara att försäkra för Erdogan att Finland håller noga koll på att PKK inte bedriver terrorverksamhet i Finland.
– Sådana garantier kunde vi säkert ge Turkiet. Det är viktigt att vi sköter vår beskärda del när PKK är terrorklassat i Europa.
ANDRA LÄSER