Premiär för Oblivia och Blaue Frau på årets Hangö Teaterträff

Oblivia gör en strukturerad improvisation och Blaue Frau utforskar Harlequinromanernas värld.

Anna–Maija Terävä, Annika Tudeer och Timo Fredriksson i Oblivias nya verk Light & Easy<i>.</i>
Oblivia visar sitt nya verk Light & Easy på årets upplaga av den finlandssvenska teaterfestivalen Hangö Teaterträff. Den finländska performancegruppen, som även är internationellt erkänd, undersöker i sitt nya verk teman som tid, död och förlust i en "strukturerad improvisation", skriver Hangö Teaterträffs arrangörer i ett pressmeddelande.
Det blir även premiär för Blaue Fraus nordiska samarbetsproduktion Harlequin som normkritiskt synar romantisk kärlek utifrån Harlequinromanernas värld. Det är fråga om ett samarbete mellan finlandssvenska Blaue Frau, ÖFA-kollektivet från Sverige och tre isländska scenkonstnärer.
Hangö Teaterträff är också med och samproducerar scenkonstnären Juha Valkeapääs och musikern Taito Hoffréns nya verk. "Pelko/Fear betraktar hur rädslor rör sig mellan det privata och universella", skriver festivalarrangörerna i pressmeddelandet. Verket produceras tillsammans med Kanuti Gildi Saal och BIT Teatergarasjen.
Det blir också internationella gästspel, bland andra föreställningen Mumiebrun av den norska scenkonstgruppen Susie Wang. Medlemmarna Trine Falch och Bo Krister Wallström hörde till det numera nedlagda performancekollektivet Baktruppen. Susie Wang har emellertid övergett "den performativa postdramatiska traditionen för att återutforska mimetisk närvaro och fiktion".
Hangö Teaterträff äger rum den 6 till den 9 juni. Det övriga programmet publiceras enligt pressmeddelandet senare i vår.

ANDRA LÄSER