HIFK kämpade till sig segern i Raumo

HIFK kämpade, slet och segrade i Raumo efter uppoffrande spel och en kanoninsats av Roope Taponen i målet. Slutresultatet skrevs 4–1 till HIFK.

Det var närmast omöjligt att få hål på 22-åringen Roope Taponen i Raumo på lördagen.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
18.03.2023 21:29
Efter en katastrofal inledning på säsongen rykte HIFK upp sig och säkrade till slut en direktplats till slutspelet i FM-ligan. På lördagskvällen var det dags för det första mötet mot Helsingforslagets kvartsfinalmotståndare Lukko borta i Raumo.
Hemmalaget inledde starkt och tryckte tillbaka HIFK ordentligt under inledningen av den första perioden. Roope Taponen i HIFK-målet gjorde blott sin andra slutspelsmatch, men det märktes inte. Den nyblivna 22-åringen gjorde några riktigt fina räddningar matchen igenom.
– Det var en fartfylld match, precis som det ska vara när slutspelet drar i gång. Vi kämpade på riktigt bra, säger Taponen i Cmores intervju efter matchen.
HIFK fick spela powerplay efter en svag start och den chansen tog man. Roni Hirvonen skickade i väg ett skott,  Sebastian Dyk störde framför mål och pucken gick in via bortamålvakten Artem Zagidulin.
Gästernas glädje blev dock kortvarig då Antti Saarela överlistade Taponen från snäv vinkel. Kvitteringen kom 44 sekunder efter att HIFK hade tagit ledningen.
Lukko var bättre och aggressivare i den första perioden. Samuli Piipponen var lite för aggressiv och hans tackling mot huvudet på Miro Väänänen genererade i matchstraff efter videogranskning.
Efter den första pausen var det ombytta roller. Lukko höll tätt i fem minuter i boxplay, men HIFK fortsatte trycka på. Det gav resultat då Iiro Pakarinen skyfflade pucken på mål och på något sätt lyckades Zagidulin föra in pucken bakom sig själv än en gång.
Bara minuten senare fick Hirvonen pucken bakom mål, svängde runt och sköt in sitt andra och HIFK:s tredje mål för kvällen.
Lukko ryckte upp sig efter det och Taponen fick det återigen svettigt mellan stolparna. Men HIFK stod emot och var tillräckligt aggressiva för att inte låta Lukko skapa något tryck i offensiv zon.
Hemmalaget inledde den tredje perioden bra och HIFK fick slåss med näbbar och klor för att bevara sin tvåmålsledning.
Utan Roope Taponen hade det inte gått vägen. Han fortsatte att agera levande vägg och Lukko-spelarnas frustration blev allt mer påtaglig.
– Jag hade lite fjärilar i magen innan matchen, men det är bara bra. Jag lyckades rädda de första skotten och sedan flöt det bara på, säger Taponen om sin insats.
HIFK fick chansen att sätta spiken i kistan då man tilldelades ett straffslag med knappa tio minuter kvar, men Kristian Vesalainen missade.
Det visade sig vara en betydelselös miss då Lukko inte fick in pucken. Vesalainen fick en ny chans då Lukko tog ut målvakten i jakt på en reducering, och han punkterade matchen.
Lagen möts nästa gång i Helsingfors på måndag.
I lördagens två andra matcher besegrade Ilves Ässät med 5–1 och KalPa vann mot Pelicans med 3–0.

ANDRA LÄSER