Fyrverkeriförbud diskuteras i riksdagen – "Det står klart vad finländarna tycker"

Förbjud privatpersoner att använda raketer, så låter det i medborgarinitiativet som ska diskuteras i riksdagen på torsdag.

Medborgarinitiativet för ett förbud av privatanvändning av fyrverkeripjäser samlade de nödvändiga underskrifterna på rekordtid.
Catariina Salo/SPT
Mikael Sjövall/SPT
26.11.2019 17:37 UPPDATERAD 26.11.2019 17:38
Medborgarinitiativet för ett förbud av fyrverkerier samlade de nödvändiga 50 000 underskrifterna på mindre än en månad. Den lagändring som initiativet vill få till stånd är att endast professionella pyrotekniker ska få hantera raketer och fyrverkerier.
– Det visar klart vad finländarna tänker i det här ärendet, säger Hannele Luukkainen, ordförande för Helsingfors djurskyddsorganisation och en av initiativtagarna till medborgarinitiativet.
På onsdag kommer riksdagen att debattera initiativet och Luukkainen hoppas framför allt att ledamöterna verkligen läst det.
– Medborgarinitiativet innehåller alla motiveringar till varför ett förbud borde införas. Vi har skrivit ett färdigt lagförslag i paragrafform, så man kan säga att vi gjort riksdagens jobb lätt.

Laser i stället för krut

Det nya lagförslaget gäller endast privatanvändning av raketer men diskussionen om fyrverkerier överlag har blossat upp flera gånger de senaste åren. Det som gruppen bakom medborgarinitiativet är orolig över är bland annat ögon- och brännskador i samband med privatanvändning av raketer. Det avfall som raketerna åstadkommer oroar också samt den oro som smällare orsakar för husdjur.
Ett alternativ till fyrverkerier finns, det vet man till exempel vid Esbo stad. I Esbo har det aldrig varit tradition att fira nyåret med fyrverkerier men förra nyåret valde man att som första stad i Finland testa en lasershow.
– Det kom önskemål om en gemensam show för stadsborna och därför bestämde vi oss för att testa en lasershow förra året, säger evenemangschef Lea Rintala vid Esbo stad.
Evenemanget var både otroligt lyckat och en total katastrof. Lasershowen fick en enorm uppmärksamhet i media. Det i sin tur ledde till att det historiska centret i Esbo centrum, där showen ordnades, som har kapacitet för 15 000 personer fick en dubbelt så stor publik.
– Området klarar inte av en så stor folkmassa, säger Rintala.
Stadsledningen i Esbo vill fortsätta ordna evenemang för stadsborna i Esbo centrum, som är stadens administrativa centrum. Det betyder att det inte kommer att bli någon lasershow i år.
– Det är inte uteslutet att vi ordnar en liknande show i framtiden. Vi fick nästan bara positiv respons. Speciellt djurägare kontaktade oss och tackade efteråt.
Avfallet från fyrverkeripjäser syns i stadsbilden på nyårsdagen.

Åbo fortsätter med raketer

En lasershow är också något man utrett i Åbo.
– Efter förra nyåret gjorde vi en grundlig utredning om vad fyrverkeriet betyder för stadsborna och vilka möjligheter vi har. Vi kom fram till att vi för tillfället fortsätter med fyrverkeriet, säger Mika Akkanen vid Åbo stad.
I utredningen kom det fram att en lasershow som skulle inkludera rök- och ljudeffekter till syvende och sist skulle bli dyrare än ett fyrverkeri. Dessutom skulle färre människor ha möjlighet att njuta av showen, eftersom den inte syns över staden på samma sätt som klassiska raketer.
Efter remissdebatten i riksdagen på torsdag kommer medborgarinitiativet om ett fyrverkeriförbud för privatpersoner att gå vidare till ekonomiutskottet. Förbudet skulle inte gälla professionella fyrverkeriaktörer. En av dem som får ta ställning i frågan i samband med utskottsbehandlingen är riksdagsledamot Joakim Strand (SFP).
– Jag har inte så starka åsikter kring den här frågan. Regleringen är redan nu ganska hård med tanke på alla tidsbegränsningar och åldersgränser, säger han.
Enligt Strand har regleringen gått i rätt riktning, men att förbjuda privatpersoner att skjuta raketer tycker han är en överdrift.
– Jag frågade mina kolleger vad de ansåg om medborgarinitiativet och de flesta frågade sig om det finns något som vi inte ska förbjuda i det här landet. Nog måste man väl få fira saker med fyrverkeri ibland i mörka och kalla Norden.

Hur ser du på Esbo stads satsningar på lasershow i stället för fyrverkeri?

– Vi kollade upp det där en gång i Vasa och det visade sig att en lasershow hade varit ett mycket dyrare alternativ, men visst är en lasershow med musik också stiligt, säger Strand.
Medborgarinitiativet om fyrverkerier överräcktes till riksdagen den 7 november. En av initiativtagarna är ordförande Hannele Luukkainen på Helsingfors djurskyddsorganisation.

ANDRA LÄSER