First Aid Kit i hjärtats ruiner

Efter en fyraårig utgivningspaus bjuder syskonen Söderberg på en ambitiöst arrangerad syntes av country, americana och radiovänlig pop.

COUNTRYPOP

First Aid Kit
Ruins (Sony)
Att decennierna rusat i väg får jag en ny påminnelse om då jag lyssnar på First Aid Kits fjärde album. Syskonen Johanna och Klara Söderbergs musik är i och för sig helt tidlös, men då deras pappa Benkt agerar som basist i sammanhanget drar jag mig till minnes hans klingande gitarr i ett av 1980-talets finaste svenska powerpopband, Lolita Pop.
Något internationellt genombrott fick de aldrig, men det har däremot följande generation lyckats med. Efter en fyraårig utgivningspaus tar syskonen på Ruins ett nytt avstamp från beprövade musikaliska byggstenar, och bjuder på en ambitiöst arrangerad syntes av country, americana och radiovänlig pop. Producenten Tucker Martine är bekant för sitt samarbete med My Morning Jacket och otaliga andra americanagrupper, och skivan är inspelad i Portland med gästmusiker som tidigare R.E.M.-gitarristen Peter Buck och McKenzie Smith från Midlake.
Låter tryggt så det förslår. Men det är systrarnas egna röster som, när de lika mödolöst som elegant slingrar sig kring varandra, ger den i sig inte så originella musiken den behövliga extrakicken.

Sorgen tar plats

Och också om grunden är bekant skiljer sig det här albumet i viss mån från det First Aid Kit tidigare gett ifrån sig, i och med att ett lite febrigt uttryck för sorg och smärta nu kommit åt att färga sångernas grundstämning.
Titelns ruiner är hjärtats, för skivan har – utifrån vad som framkommit i intervjuer – spelats in kort efter ett svårt uppbrott från en kärleksrelation. ”A goodbye never seems finished / Just like these songs that I write”, sjunger duon i Distant Star.
First Aid Kit har ofta lyft fram Gram Parsons som stor inspirationskälla, och kanske är det just sprickorna av smärta i den tidigare så hurtigt positiva ytan som gör att jag nu för första gången också mer konkret kan ana hans spår – framför allt i den avslutande, smått episka balladen Nothing Has To Be True.
Och genom att överföra outlawtraditionen till svenska förhållanden har Johanna & Klara dessutom lockat otaliga nordiska lyssnare – som kanske annars aldrig hade kommit på idén – att bekanta sig lite närmare med den rika, amerikanska rotmusikens historia.

ANDRA LÄSER