HS: S-gruppen måste betala för bärgningen av Ever Given

Enligt internationella maritima överenskommelser är ägarna av frakten ansvariga för kostnaderna att bärga den, rapporterar Helsingin Sanomat.

S-gruppen måste ersätta egyptiska staten för fraktfartyget Ever Given som blockerade Suez-kanalen i slutet av mars.
Handelskedjan S-gruppen är gemensamt ansvarig för ett betala för bärgningen av fraktfartyget Ever Given som blockerade Suezkanalen i Egypten den 23–29 mars, rapporterar Helsingin Sanomat (HS).
Enligt internationella maritima överenskommelser är ägarna av frakten gemensamt ansvariga för kostnaderna att bärga den. S-gruppen har tre containers på fartyget, vilket innebär att S-gruppen är skyldig att ersätta bärgningen av dem.
– Vi har en omfattande försäkring som i praktiken ersätter beloppet. Det är ett större problem att fartyget fortfarande är fast i Egypten och ingen vet när det kan fortsätta färden, säger Lasse Korhonen, logistikchef för S-gruppens partiaffär Inex Partners, till HS.
Enligt Korhonen har S-gruppen tre containrar med varor på fartyget, bland annat fläktar och andra hushållsmaskiner.
Egypten vägrar låta Ever Given fortsätta innan kostnaderna för bärgningen, uteblivna kanalavgifter och andra kostnader som haveriet orsakade har kompenserats. Egyptiska myndigheter har talat om ersättningar på upp till en miljard dollar, men det är bara en preliminär uppskattning.
Stoppet resulterade i att totalt 422 fartyg låg på kö i kanalens båda ändar.

ANDRA LÄSER