Inga häckar men ändå guld för Lehikoinen

HIFK:s häcklöparstjärna Viivi Lehikoinen kan ännu en gång kalla sig finsk mästare – men den här gången på 400 meter slätt.

Viivi Lehikoinen vann FM-guld på 400 meter. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
06.08.2022 20:26
Egentligen hade Viivi Lehikoinen velat löpa huvudsträckan 400 meter häck eller alternativt 200 meter i Kalevaspelen. Men tränaren Laurent Meuwly hade bestämt att det är 400 meter slätt som gäller.
Slutresultatet? FM-guld i sidogrenen framför näsan på 400-metersspecialisterna.
– Jag vill inte kalla det en sidogren. Det är ändå samma 400 meter men utan häckar och på träningarna löper jag ändå mycket slätt. Det här är också en huvudgren för mig, säger Lehikoinen, silvermedaljör på det släta banvarvet i fjol.
Guldet lossnade på 53,02, bara tre hundradelar från Lehikoinens personbästa.
– Jag hade hoppats på en bättre tid. Jag vet att jag har det i kroppen. Men benen kändes tunga. Tränaren sade nog att nästa vecka tar vi det lugnare på träningarna, säger Lehikoinen och pustar ut med ett leende.
HIFK-damen inledde starkt men konkurrenterna hann i kapp henne. På upploppet var hon flera meter bakom täten men spurtade urstarkt och slängde sig över mållinjen 0,06 sekunder före hemmalöparen, regerande mästaren Mette Baas.
– Tränaren säger alltid att jag ska löpa hela vägen till mål, säger Lehikoinen.
– Jag försökte inleda starkt men var lite väl avslappnad. Jag märkte att jag låg efter men visste att jag kan ta dem. Jag körde hårt till slut och det gick ju bra.

Ytterligare SFI-framgångar

På herrarnas 400 meter löpte Viljami Kaasalainen hem guldet med ett nytt lopp under 47 sekunder. Segertiden blev 46,75 – en halv sekund snabbare än silvermedaljören Eljas Aalto. Sibbovargen medger att guldet gick till rätt adress. 
– Kaasalainen var den bästa mannen i dag. Men jag löpte karriärens tredjebästa tid (47,25) så nöjd kan jag vara, säger Aalto.
Det blev SFI-idrottare också på fjärde, sjunde och åttonde plats genom Borgå Akilles-duon Benjamin Stendahl och Max Tallqvist samt Filiph Johansson, Gamlakarleby IF. Stendahl och Tallqvist noterades dessutom för nya personbästa: 47,81 respektive 48,24.
En SFI-medalj blev det också i damernas stavfinal. Esbo IF:s Saga Andersson vann brons på 425 bakom Elina Lampela (450) och Wilma Murto (440). 

ANDRA LÄSER