Niskanen tillbaka efter tävlingspausen – siktar på att köra hela Tour de Ski

Iivo Niskanen siktar på att finslipa OS-formen i Tour de Ski. – Förhoppningsvis stiger formkurvan i takt med att vi närmar oss Val di Fiemme, säger han.

Iivo Niskanen hoppas få en bra träningseffekt av Tour de Ski.
Iivo Niskanen gör comeback i världscupen när Tour de Ski rullar i gång i Lenzerheide. Han inledde världscupen med seger i Ruka, men tvingades stå över världscupen i Davos på grund av bekymmer med hälsan.
– Jag tog lite lugnare i en och en halv vecka, men nu har jag kunnat köra lite hårdare träning, och den senaste veckan har gått helt bra. Träningsförhållandena har varit bra, säger Niskanen, som tillbringade julhelgen tillsammans med landslaget i Lenzerheide.
– Situationen är så bra att jag kan köra Tour de Ski. Förhoppningsvis stiger formkurvan i takt med att vi närmar oss Val di Fiemme.
Niskanen har vunnit två OS-guld, ett VM-guld, och två VM-brons, men han har kört hela Tour de Ski bara en gång förut, 2019-2020, en säsong då det inte ordnades några stora mästerskap. Då slutade han på tionde plats totalt.
– Jag går nog ut för att tävla om en bra placering i sammandraget. Det avgör också i sista hand om det är klokt att skida till slut, säger han.
– Man hoppas ju på att lyckas bra i intervallstarten, men jag gissar att formen är bättre i Val di Fiemme.
Den här upplagan av Tour de Ski är aningen lättare än förut, då det bara är sex deltävlingar. Tävlingsprogrammet ser inte precis ut att gynna Niskanen.
– Bara en intervallstart och två masstarter. Det är där jag har något att ge. Det är nog inte en tour för distansåkare, säger han.
– Jag försöker åtminstone ta mig vidare från tidskvalet i den klassiska sprinten i Oberstdorf för att hålla tätplaceringarna inom räckhåll.
Det lätta tävlingsschemat var å andra sidan en orsak till att Niskanen vågar köra Tour de Ski före OS. Hela Tour de Ski avgörs på tre orter.
– Tour de Ski har varit tuffare förut. Det har också varit mer resande förut. Slutbacken i sig är inte särskilt hård som enskild etapp, men det blir fem sex tävlingsdagar om man hålls frisk, och är med i spelet ända dit. Sprintdagarna blir ju antagligen inte så tuffa för mig, säger Niskanen, och menar att han oftast blir utslagen i ett relativt tidigt skede.
– Man får se hur läget ser ut före slutbacken.
Före Tour de Ski tränade Niskanen ett par veckor på cirka 1 500 meters höjd i Davos. Lenzerheide ligger nästan på samma höjd, medan OS i Peking avgörs på cirka 1 700 meters höjd.
– Det var också en del av planen att vara en längre tid på åtminstone semihög höjd i Davos, som en del av förberedelserna för Peking, säger Niskanen.
I bästa fall är Tour de Ski perfekt förberedelse för OS i Peking. I värsta fall kan man förstås bli sjuk, men det är ytterst strikt med hygien, munskydd och säkerhetsavstånd på grund av den nya varianten av coronavirus.
– Det är viktigast att hålla sig frisk. Det avgör också hurdan träningseffekt man får av touren. Det gäller förstås också att hålla sig frisk efter touren, säger han.
– Men alltid när man är med vill man ju klara sig bra.

Tour de Ski 2021-2022

Lenzerheide, Schweiz (tv-sänds av Yle)
Tisdag 28 december:
12.00: sprint (fristil), kval, damer och herrar.
15.00: sprint, finalpass, damer och herrar.
Onsdag 29 december:
14.30: 10 km intervallstart (klassisk stil), damer.
16.05: 15 km intervallstart (k), herrar.
Oberstdorf, Tyskland (Yle/Viaplay)
Fredag 31 december:
13.55: 10 km masstart (f), damer.
16.25: 15 km masstart (f), herrar.
Lördag 1 januari:
10.30: sprint (k), kval, damer och herrar.
13.00: sprint (k), finalpass, damer och herrar.
Val di Fiemme, Italien (Viaplay)
Måndag 3 januari:
13.40: 10 km masstart (k), damer.
15.50: 15 km masstart (k), herrar.
Tisdag 4 januari:
12.30: 10 km masstart, slutbacken uppför Alpe Cermis (f), damer.
16.25: 10 km masstart, slutbacken uppför Alpe Cermis (f), herrar.

ANDRA LÄSER