Havet och grindvalen ljuder i Roddstadion

Haven är allt annat än tysta, insekter, fiskar och valar låter på olika sätt. Ännu en tid kan Helsingforspubliken njuta av ett högteknologiskt ljudverk i Roddstadion: ett noggrant sammansatt collage av undervattensljud.

Osynligt men högteknologiskt. Jana Winderen och Tony Myatt byggde upp sitt ljudverk på plats i Roddstadion i början av augusti.
14.08.2021 06:36

LJUDKONST

Jana Winderen i samarbete med Tony Myatt: Listening Through the Dead Zones.
Roddstadion, Merikantovägen 4. Till den 24.8.
Längs med huvudstadens gator har det hela sommaren pågått vägarbeten som fört med sig ihärdigt borrande samtidigt som motorfordonen ideligen bullrat över den varma asfalten. Värmen har tvingat många att hålla fönstren öppna, och oljuden har penetrerat vardagen och sömnen. Nerkylande maskiner och fläktar har gått åt som aldrig förr, för allas mål har delvis varit att kunna stänga fönstren för att tysta trafikoljudet och få en stund av ro. Man orkar eftersom man vet att det snart blir kallt igen, men för fiskar, sjöfåglar och övriga organismer i vattnen är detta vardagen på 2000-talet. Oljud, hetta, stress.
I den norska konstnären Jana Winderens ljudverk möter mottagaren djur och företeelser som det är få människor förunnat att få uppleva i verkliga livet. En grindval som år ut och år in ses simma runt ensam i norska Melfjorden. Insekter som trippar runt på grunt havsbotten och sprider gnisslande stridulationsljud omkring sig. Nordpolens packis och isberg som flyter förbi Grönland. Storsälar som glider omkring och sjunger i Norra ishavet.

ANDRA LÄSER