Metoo-rörelse får fäste på Balkan

En intervju med den serbiska skådespelerskan Milena Radulovic har lett till att kvinnor på Balkan har börjat berätta om sina upplevelser i en metoo-rörelse, under slagorden "Du är inte ensam". Skådespelerskan anklagade sin tidigare dramalärare för våldtäkt.

En ny metoo-våg har kommit till Balkan. Arkivbild.
Metoo-rörelsen som fick starkt fäste i många länder 2017 fick då ingen större spridning i länderna på Balkan. Den här gången hoppas många att berättelserna ska leda till en bestående förändring i samhällets attityder.
– Förutom stöttning och uppmaningar om att anmäla skulle jag vilja att våra politiker tar initiativ till att ändra lagen, säger Sanja Pavlovic, som är engagerad i en kvinnoorganisation i Serbiens huvudstad Belgrad.
Våldtäkt definieras i landet som "en handling som begås under tvång våld eller hot", inte som en sexuell handling som offret inte har samtyckt till.

Läraren gripen

Framför allt är det på nätet som berättelserna syns, bland annat på en Facebooksida som skådespelerskor skapat, och som fått namnet Nisam trazila (Jag bad inte om det).
"I flera år har jag samlat mod för att berätta för någon, att lugna min själ, att återuppväcka det döda barnet inom mig", skriver en ung kvinna som berättar om ett sexuellt övergrepp när hon var 14.
Intervjun med Milena Radulovic publicerades i tidningen Blic den 17 januari. Hennes vittnesmål ledde till att den i dag 68-årige dramaläraren har gripits, misstänkt för våldtäkt och sexuella övergrepp. Han nekar till anklagelserna.
Skådespelerskan säger att hon vill skydda andra elever.
– Jag känner ett jätteansvar för de barnen, för samhället, men även för mig själv. Det här är något som måste få ett slut.

Regionala rörelser

Flera regionala rörelser de senaste åren, bland annat efter en uppmärksammad våldtäkt av en tonårsflicka i Kroatien, tros ha berett väg för en bred uppslutning efter Radulovics uttalande.
Ett upprop mot en professor i Serbiens huvudstad Belgrad har startats på Twitter, och fakulteter i Serbien, Kroatien och Bosnien har lagt upp formulär för att studenter ska kunna lämna in anmälningar.
I Kroatiens huvudstad Zagreb har en universitetsfakultet gjort flera polisanmälningar mot både tidigare och nuvarande anställda, de flesta från tidigare studenter.

Metoo

I början av oktober 2017 briserade skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein, som av en mängd kvinnor anklagas för sexuella trakasserier.
#metoo tog fart på Twitter efter att skådespelaren Alyssa Milano den 15 oktober uppmanade alla som utsatts för sexuella trakasserier att skriva "me too" som status.
Under hashtaggen vittnade kända och okända kvinnor om sexuella trakasserier och övergrepp, och både i Sverige och utomlands fick kända profiler lämna sina jobb efter anklagelser om sexuella trakasserier mot kvinnor.
ANDRA LÄSER