EU:s utrikesministrar möts om läget i Syrien – utrikesminister Haavisto deltar

Europeiska unionens utrikesministrar diskuterar läget i Syrien och flyktingsituationen vid Turkiets och EU:s gräns i samband med ett möte i Zagreb.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) träffar andra utrikesministrar i EU för att diskutera läget i Syrien och flyktingsituationen vid Turkiets och EU:s gräns.
SPT
06.03.2020 07:15 UPPDATERAD 06.03.2020 07:29
Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) deltar i ett extra möte för Europeiska unionens utrikesråd i Kroatiens huvudstad Zagreb på fredagen. På mötet kommer utrikesrådet att diskutera läget i Syrien och dess grannländer.
I provinsen Idlib i nordvästra Syrien pågår en väpnad konflikt mellan syriska regimstyrkor och Turkiet som stöder lokala rebellgrupper. Striderna har drivit ungefär en miljon människor på flykt mot Turkiet och enligt Utrikesministeriet är Finland mycket bekymrat över civilbefolkningens säkerhet i regionen. Sedan natten till fredagen har det rått eldupphör i Idlib.
Finland vill att EU:s utrikesråd diskuterar hur man kan bidra till att lugna ner situationen i Idlib och främja en politisk lösning i Syrien. Utrikesrådet bör också diskutera hur man kan reagera på den humanitära kris som orsakats av striderna, skriver Utrikesministeriet.
EU:s utrikesministrar inledde redan i torsdags diskussioner om relationen mellan EU och Turkiet i samband med ett informellt möte i Zagreb. Turkiet har meddelat att landet öppnat gränsen mot EU och att Turkiet inte längre kommer att stoppa flyktingar och migranter som vill ta sig till de europeiska grannländerna Grekland och Bulgarien.
Turkiets beslut innebär att landet frångår det avtal som man gjorde med EU år 2016. I avtalet lovar Turkiet att i utbyte mot miljardbistånd hindra flyktingar och migranter från att ta sig till EU.
Människorna som tagit sig till gränsen mellan Turkiet och Grekland har mötts av grekiska styrkor och våldsamheter har brutit ut. Också dödsfall har rapporterats från området.
Finland anser att EU bör upprätthålla dialogen och samarbetet med Turkiet trots svårigheterna, skriver Utrikesministeriet. I måndags sade utrikesminister Haavisto att Turkiet bör följa flyktingavtalet med EU.

ANDRA LÄSER