Ledare: Låt inte Erdogan skapa ett triangeldrama

Finland, Sverige och Turkiet ingick i juni ett avtal som skulle öppna vägen in i Nato. Turkiet bromsar nu processen på grund av provokationer i Sverige. Det kan fresta Finland att gå sin egen väg, men ett triangeldrama gynnar varken oss eller Nato.

Fortsättningsvis gäller det att ha is i magen och inte låta sig uppröras av Erdogans olika utspel och hot, skriver Tommy Westerlund i ledaren.
LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
24.01.2023 16:05 UPPDATERAD 24.01.2023 18:40
Under några morgontimmar på tisdagen föreföll det som om Finland höll på att frångå sin tidigare så bestämda linje om att Finland och Sverige ska genomföra anslutningsprocessen till Nato i samma takt. Det var en morgonintervju i Yle med utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) som antydde att det skulle ha skett en förändring. Det hann redan väcka uppmärksamhet och oro i Sverige.
Men vid en presskonferens senare på förmiddagen gav Haavisto igen Sverige lugnande besked. Ingenting har förändrats, Finlands avsikt är att gå in i Nato, hand i hand med Sverige, men hela ansökningsprocessen kommer enligt utrikesministern att gå på sparlåga i flera veckor.

ANDRA LÄSER