Bland annat Balenciagas chefsdesigner Demna Gvasalia hyllades för sitt personliga ställningstagande mot Ryssland efter kvinnornas modevecka i Paris som pågick den 28 februari till 8 mars. Han flydde själv från det georgiska inbördeskriget som tolvåring 1993, och modehusets sista två helheter gick i den ukrainska flaggans färger.
Flera företag inom modeindustrin har också tagit ställning mot Ryssland genom att stänga butiker eller pausa möjligheten till nätshopping i landet. Trender inom den globala modeindustrin reflekterar ofta händelser och fenomen i samtiden – efter första världskriget ska författaren Marcel Proust ha noterat ett nytt mode i Paris i form av ringar och smycken gjorda av ammunitionsrester och granatskal.
Kommer de mossgröna tröjorna som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gått klädd i under de senaste veckorna synas inom gatumodet eller rentav på modehusens uppvisningar inom kort?
Moralisk fråga
Den finlandssvenska kläddesignern Rolf Ekroth säger att det är svårt att säga, men konstaterar snabbt att militära influenser har ingått i gatumodets basprodukter i 30-40 år. Han nämner parkas, bomberjackan och byxor med lårficka som några exempel.
– Kläderna har blivit en norm, man tänker inte ens på deras bakgrund i dag.
Han hoppas och tror att det inte kommer bli inne med militära kläder hos de stora märkena inom kort. För honom är det i grund och botten en moralisk fråga.
När kriget började slängde den finlandssvenska kläddesignern Rolf Ekroth sina skisser inför nästa års sommarmode och började om, eftersom han hade arméinspirerade mönster i ritningarna.
– Det är viktigt att ta ställning mot kriget och visa solidaritet för Ukraina, men var går gränsen mellan solidaritet och reklam för sitt eget varumärke?
Han berättar att modeindustrin skapar nya kollektioner under tre till sex månader innan de visas upp. Nu har både männens och kvinnornas höstkollektioner för året redan visats upp på stora modeveckor i Europa – och än så länge verkar inte några trender från kriget i Ukraina ha synts till på utställningarna, enligt Ekroth.
– Jag tror inte att någon hade tid att ändra i kollektionerna. De stora märkenas kollektioner kan bestå av 50-100 helheter, så för dem är det omöjligt att göra stora förändringar som reflekterar något som just har hänt.
Slängde allt
Kläder med krigsestetik kommer alltså synas allra tidigast på modehusens uppvisningar av nästa års vår- och sommarmode, om så sker. Själv hade han redan hunnit planera in arméinspirerade mönster i sin sommarkollektion för sitt eget klädmärke inför nästa år.
– Vi slängde allt och började om. Basen till kläderna kan komma från det militära, men vi kommer hantera den slutgiltiga produkten på ett sätt som inte har något att göra med kriget.
Han berättar att det har varit tuffa år att driva ett eget klädmärke under coronapandemin.
– Nu när vi äntligen har fått sommarkollektionens kläder känns det fel göra reklam för dem. För vad ska jag skriva på sociala medier? "Kom ihåg kriget i Ukraina, men kom också ihåg mina kläder!"
– Men jag ska inte klaga, det finns de som har det så mycket värre.
Den ukrainska flaggans blå-gula färger har synts mycket under den senaste tiden, inte bara i bakgrunden till Volodymyr Zelenskyj, utan även under kvinnornas modevecka i Paris.
Modetrender efter världskrigen
Militära uniformer har påverkat civila kläder i historien. Bristen på ekonomiska resurser och material under och efter andra världskriget ledde bland annat till att kvinnors kjolar blev kortare och att bikinin och uniformer för kvinnor introducerades.
Innan kriget förväntades män ofta ha olika kläder för jobb och sociala tillställningar medan en ledig kostym började accepteras för de flesta sammanhang efter freden. Då blev kläderna också mer praktiska för både män och kvinnor.
Också i USA blev t-tröjan trendig efter andra världskriget, inspirerat av armén och skådespelare som James Dean och Marlon Brando.
ANDRA LÄSER
Svenskfinland
Efter Jörn Donners död upptäckte hans änka Bitte Westerlund makens dubbelliv
24.03.2023 16:25


Välgörenhet
När Magnus Londen ville hjälpa Ukraina strömmade pengarna in – samlade ihop till 9 terrängbilar och 50 generatorer
25.03.2023 11:00

Georgien
Anna-Lena Laurén i Tbilisi | Tusentals ryssar bor nu i Georgien – så här bygger de upp ett liv i exil
26.03.2023 05:02

Kriget i Ukraina
”Jag har armar, ben och könsorgan i behåll” – så mår finländarna som skadades under rysk granateld för en vecka sedan
25.03.2023 05:01
