Bröderna Westö skriver om barndomen i sin första gemensamma bok

Författarbröderna Kjell och Mårten Westö ger ut en gemensam bok i höst. – Först undrade vi om vi vågade göra något sådant men nu är vi glada, säger Kjell Westö.

Mårten och Kjell Westö skriver 25 texter per man i sin första gemensamma bok.
21.03.2022 11:22 UPPDATERAD 21.03.2022 15:41
”Det är hösten 1967, sen september eller tidig oktober. Jag sitter i baksätet i pappas nyanskaffade Taunus. Vi kör från Ulfsbyvägen, där vi bor, till den närliggande motorvägen – Finlands första – och vidare till en vårdanstalt i Veikkola några mil utanför stan. Där ute är himlen klar och hög, lövträden sprakar i rött och guld och vajar i vinden. Pappa kör fort, det gjorde han alltid. Och du finns med du också, min bror Mårten, i detta det första minnet jag har: du ligger i en bäddad korg där bredvid mig", skriver Kjell Westö i sin essä I en röd Taunus (1967).
I boken Åren – Två bröder berättar rekapitulerar Kjell Westö (född 1961) och hans bror Mårten Westö (född 1967) sin gemensamma barndom och uppväxt i Munksnäs, och sina privata och gemensamma minnen samt diskuterar nutiden. Kjell Westö skriver bland annat om sin period som ung journalist på Hufvudstadsbladet.
Anna Friman, litterär chef på förlaget Schildts & Söderströms som ger ut den svenskspråkiga utgåvan, säger att idén till boken är brödernas egen. Den finskspråkiga utgåvan ges ut av Otava.
Två unga blivande författare – fotot av Mårten och Kjell Westö är från tidigt 1990-tal.
Kjell Westö säger att bröderna tog beslutet om att skriva boken efter att båda hade fyllt 50 år.
– Vi tänkte att eftersom vi båda hade valt det här konstiga yrket så kunde vi väl också skriva en gemensam bok. Den röda tråden är tidens gång men det är viktigt att påpeka att boken inte är en brevväxlingsbok.
Åren – Två bröder berättar består av femtio korta texter, skrivna i essäform. Boken utkommer i augusti.
Kjell Westö har gett ut åtta romaner, noveller, dikter, krönikor och en brevbok med författarkollegan Juha Itkonen. Mårten Westö har publicerat dikter, noveller, en bok om Christer Kihlman och översatt finskspråkig litteratur till svenska.

ANDRA LÄSER