Det är Lars Janssons förtjänst att Mumin är så känd

Äras den som äras bör.

De senaste åren har vi fått bevittna Tove Janssons och Mumins segertåg genom världen. Visst är de värda allt beröm de fått, Tove var både en god konstnär och en framstående författare. Och det finns väl knappast någon här i Norden som inte glatt sig åt mumintrollets funderingar och upptåg, och i synnerhet i Japan, av alla länder, är han högt älskad av hela nationen. Vi har också i HBL fått läsa om det lilla trollet och hans skapare.
Men en sak har det inte sagts så mycket om, nämligen hur seriefiguren kom till. Vi känner till den första boken, Småtrollen och den stora översvämningen, och sedan de övriga. Vi ser dagligen nytryck av serierna i HBL, men hur kom de till? Vi har inte fått veta mycket om den person som så att säga stod bakom dem tillsammans med Tove.
Från och med 1954 ritade och skrev Tove muminserier för Londontidningen The Evening News och hennes bror Lars Jansson, allmänt kallad Lasse, 1926-2000 hjälpte henne med den engelska texten och från 1954 ritade Lasse också serierna fram till 1975 då Tove tröttnade på att göra det. Lasse var själv författare och konstnär, och jag hade själv nöjet av att ha honom som klubbkamrat i en filatelistförening. Han var en genomtrevlig person och dessutom en god filatelist.
I början samarbetade Tove och Lasse, men senare tog Lasse det hela på sig. Man kan säga att det till en stor del hans förtjänst att Mumin och hans kamrater blev så kända ute i världen. En egen andel av den förtjänsten hade också det rikssvenska bokförlaget Hugo Gebers förlag då det placerade Toves tredje bok Trollkarlens hatt i sitt ungdomsbibliotek då boken erbjöds av Holger Schildts förlag efter att ha blivit refuserad av sitt föregående förlag. Där började framgången.
Jag tycker att detta borde sägas för Lasses skull. Det är inte någons fel att det inte tidigare sagt tydligt, Lasses namn har funnit i serierna nere i högra hörnet som det ska, men vem läser nu sådant. Men, äras den som äras bör.

Carl Appelberg,

gammal hemul, Helsingfors

ANDRA LÄSER