Finlands första Oscar kan gå till Somalia

Somalias nygrundade ministerium för vetenskap, kultur och turism har utsett filmen Guled & Nasra till sin kandidat för att nomineras till kategorin Bästa internationella film.

Yasmin Warsame, Omar Abdi och Khadar Ahmed fotograferades i Cannes där Guled & Nasra hade urpremiär i somras.
De internationella framgångarna för den finländska filmen Guled & Nasra fortsätter. Filmen, som hade urpremiär i Cannes, vann nyligen ett pris på filmfestivalen i Toronto och ska visas på flera andra renommerade festivaler, bland dem BFI London Film Festival och Chicago International Film Festival.
Nu väljer Somalia att utse filmen till sitt lands första kandidat till en Oscarsnominering.
Guled & Nasra, med den internationella titeln The gravedigger’s wife, är producerad av finländska Bufo och dess producenter Mark Lwoff, Misha Jaari och Risto Nikkilä. Filmens språk är somali. Regissören Khadar Ayderus Ahmed, liksom huvudrollsinnehavarna, finländska Omar Abdi och kanadensiska Yasmin Warsame, är ursprungligen från Somalia. Filmen är i sin helhet inspelad i Djibouti, tidigare en del av Somalia.
Filmen Guled & Nasra handlar om en familj ställd inför avgörande val. Guled (Omar Abdi) försörjer sin familj som gravgrävare men vardagen fördunklas av hustruns (Yasmin Warsames) svåra sjukdom och den tonårige sonen Mahads (Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim) dragning till det vilda livet. Familjen behöver pengar för att kunna bekosta den operation Nasra behöver och Guled och Mahadin beslutar sig för att göra sitt yttersta för att rädda henne. Familjedramat beskrivs som hoppingivande.
Regissören Khadar Ayderus Ahmed debuterar som långfilmsregissör med Guled & Nasra.
Filmen har finländsk biopremiär 12 november.

ANDRA LÄSER