Stadsorkestern väcker döda kvinnor till liv i mångårigt projekt

Digitaliserade renskrivna noter och särskilda studiedagar för bortglömda tonsättare. Helsingfors stadsorkester går i bräschen för att blåsa liv i historiska kvinnliga tonsättares verk.

Uppförandet av Siri Branders Elegie i mars gav försmak inför Helsingfors stadsorkesters mångåriga repertoarprojekt. På bilden ses tonsättaren och djurskyddsrättsaktivisten Brander tillsammans med Constance Ullner och hundar.
01.06.2021 12:20 UPPDATERAD 01.06.2021 12:23
Fjorton av det finländska musiklivets centrala aktörer med Helsingfors stadsorkester i spetsen går samman för att lansera ett nytt repertoarprojekt i syfte att ge upprättelse åt historiens förglömda kvinnliga tonsättare.
Under de kommande åren kommer stadsorkestern att spela allt fler verk som av olika anledningar fallit i glömska eller aldrig tidigare hörts. Till den del som musiken blivit ospelad på grund av bristfälligt notmaterial är tanken att råda bot på situationen när nytt orkestermaterial framställs.
Projektet som går under namnet Historiens förglömda orkestermusik – Historian unohtamat orkesterimusiikit (med akronymen HUOM) samlar ett stort antal aktörer med både konstnärlig och vetenskaplig expertis.

ANDRA LÄSER