Lukasjenko tvingade ned passagerarplan

President Aleksandr Lukasjenko beordrade ett Ryanairplan på väg från Grekland till Litauen att landa i Belarus. Två stridsflygplan skickades upp för att följa passagerarplanet.En regimkritisk belarusisk journalist som lever i exil greps på flygplatsen i Minsk när planet tvingats ned.

Aktivisten och bloggaren Roman Protasevitj omhändertas av polis i Minsk i samband med en demonstration 2017. Arkivbild.
TT-AFP
23.05.2021 17:02 UPPDATERAD 24.05.2021 06:34
"Jag uppmanar Nato och EU-allierade att omedelbart agera på det hot det internationella civila flygfarten utsätts för av Belarus regim", skrev Litauens president Gitanas Nauseda i ett uttalande.
Han tillägger att Belarus använt "tvång" för att få Ryanairplanet, som färdades mellan Grekland och Litauen, att landa.
Åklagarmyndigheterna i Litauen har inlett en utredning om flygkapning efter händelsen, skriver tidningen Verslo Zinios.
Aktivisten och journalisten Roman Protasevitj, som tidigare varit en drivande kraft bakom den oppositionella kanalen Nexta, befann sig ombord på planet och greps på Minsk flygplats efter att planet tvingats landa, uppger Nexta.
Det bekräftas av grannlandets president Gitanas Nauseda.
Flera timmar efter planet tvingats landa, meddelade EU-kommissionen och litauiska luftfartsmyndigheter att planet fått tillstånd att lämna Minsk. En knapp timme senare landade planet i Litauens huvudstad Vilnius.
Enligt rapporter i litauiska medier blev Roman Protasevitj kvar i Belarus, och enligt passagerare på planet möjligen också en vän till honom. Obekräftade uppgifter i litauiska och ryska medier gör gällande att ytterligare fyra passagerare inte följde med till Vilnius.

Stämplad som terrorist

Protasevitj lever, liksom många andra framträdande oppositionella, i exil i Litauen på grund av president Aleksandr Lukasjenkos hårda styre. Han har även stämplats som terrorist av den belarusiska regimen.
Nexta har haft en central roll i att organisera oppositionen under de omfattande protesterna mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko som pågått sedan presidentvalet förra sommaren.
Olika uppgifter om varför planet tvingats landa diskuterades under söndagen. Den ryska statliga nyhetsbyrån Tass skrev att planet – enligt Minsk flygplats – utsatts för ett bombhot.

Två stridsflygplan

Senare meddelade Lukasjenkos presstjänstemän att presidenten personligen gett order om att Ryanairplanet skulle landa, och att två stridsflygplan av typen Mig-29 skulle skickas upp för att ledsaga det till flygplatsen.
Omdirigeringen skedde enligt Flightradar 24 bara två minuter innan planet skulle passera gränsen till Litauen.
Inrikesdepartementet i Belarus bekräftade gripandet av Roman Protasevitj via Telegram men tog senare bort meddelandet.
“Kabinpersonalen blev under Ryanairs flygning mellan Aten och Vilnius i dag underrättad av flygtrafikledningen i Belarus om att det fanns ett potentiellt säkerhetshot ombord och planet omdirigerades till närmaste flygplats, Minsk", skriver Ryanairs pressavdelning i ett mejl till svenska nyhetsbyrån TT.
Bolaget meddelar att inget säkerhetshot hittats ombord på planet.
"Ryanair har anmält saken till relevanta nationella och europeiska säkerhetsmyndigheter", skriver Ryanair och tillägger att händelsen låg utanför bolagets kontroll.

"Iscensatt insats"

"Det är fullständigt uppenbart att detta är en insats som iscensatts av underrättelsetjänsten, för att få tillgång till planet och fängsla aktivisten och bloggaren Roman Protasevitj", skriver oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som lever i exil i Litauen, på Telegram.
Både Tichanovskaja och Nexta uppger att 26-årige Protasevitj riskerar dödsstraff i hemlandet.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skräder inte orden efter Belarus agerande.
"De som ligger bakom kapningen av Ryanairplanet måste beläggas med sanktioner", skrev hon på Twitter sent på söndagskvällen. Hon krävde också att Protasevitj ska "släppas omedelbart".
Även EU:s rådsordförande Charles Michel kräver att Belarus omedelbart släpper den gripne.
"EU-ledare kommer diskutera denna exempellösa händelse i morgon (måndag) i Europeiska rådet", skrev han i ett uttalande.

Belarus har omkring 9,5 miljoner invånare och är till ytan knappt hälften så stort som Finland.
Landet gränsar till Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina och styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko. Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har utestängts från Europarådet. Belarus omnämns ofta som "Europas sista diktatur".
Samtliga presidentval sedan 1994 har utdömts som mer eller mindre odemokratiska.
Källa: Utrikespolitiska institutet/Landguiden

ANDRA LÄSER