Uppgift: Tecken på rysk reträtt från Zaporizjzja

Det finns tecken på att ryska styrkor är på väg att lämna området runt kärnkraftverket Zaporizjzja, enligt Petro Kotin, chef för ukrainska kärnkraftsoperatören Energoatom.

En ukrainsk soldat i Donetskregionen i östra Ukraina. Bild från i tisdags.
27.11.2022 13:17 UPPDATERAD 28.11.2022 08:01
Kotin säger att tecknen handlar om publiceringar i ryska medier, där det gjorts utspel om att ryska styrkor kanske borde dra sig undan från området kring kärnkraftverket, samt att kontrollen över kärnkraftverket kanske borde lämnas över till FN:s atomenergiorgan IAEA, rapporterar CNN.
IAEA har dock inte gjort några uttalanden som stöder Kotins teori, och har inte heller velat svara på CNN:s frågor om utspelet.
Längs frontlinjerna har trupprörelser under de senaste veckorna saktats ned på grund av försämrade väderförhållanden. Men med väntade minusgrader förändras förutsättningarna, skriver ISW.
Från båda håll har det kommit rapporter om kritiska förhållanden vid frontlinjeområden i östra och södra Ukraina, rapporterar den USA-baserade tankesmedjan Institute for the study of war (ISW). Styrkor på båda sidor har fastnat då kraftiga regn har gjort marken till rena lervällingen.
Temperaturerna förutspås sjunka i hela Ukraina under nästa vecka, vilket sannolikt kommer att leda till att marken fryser. Något som gör det lättare att ta sig fram.
ISW skriver att det är oklart om någon sida aktivt planerar eller förbereder sig för att återuppta större offensiver eller motoffensiver inom kort, men påpekar att de meteorologiska faktorerna som har hindrat sådana drag kommer att försvinna.
Här kan du följa vår livebevakning av kriget i Ukraina. Sammanfattningen kan stängas på den blåa nedåtpilen till vänster under den sista punkten i sammanfattningen.

ANDRA LÄSER