En mamma på gränsen till ett nervsammanbrott

En utmattad tvåbarnsmor som oroar sig för att skada sina barn har ordet i Catarina Diehls debutfilm.

Catarina Diehls debutfilm beskriver en mamma för vilken livet med två små barn inte är så underbart som hon hade föreställt sig.

"Jag blir galen när de skriker", utbrister modern på tal om sina två små barn.

Livet som småbarnsmamma är inte som mamman har tänkt sig. Barnen följer inte hennes påbud utan har egna idéer, bland annat om var man placerar sina kläder vid läggdags och var pyjamasen ska vara. Hon lider av ständig sömnbrist och minsta motgång känns oöverstiglig.

Lite senare konstaterar mamman uppgivet att hon kanske behöver hjälp – detta efter att hon i ilskan över barnen dels varit alltför hårdhänt mot dem, dels haft sönder saker.

Mamman oroar sig för framför allt tre saker – att hon ska tappa humöret, att hon ska skada sina barn och att hon ska bli som sin egen alkoholiserade och aggressiva mamma.

Den lynniga mamman har huvudrollen i Catarina Diehls debutfilm En arg mors bekännelse. Historien, och citaten, är hämtade ur verkligheten men på film får mamman vara anonym.

– Mammans berättelse är ett vittnesmål från det verkliga livet. Hon är mån om att hennes identitet ska hemlighållas och tack vare att hon är anonym berättar hon mycket mer än hon annars hade gjort, påpekar Catarina Diehl.

– Ämnet är synnerligen känsligt eftersom det tangerar en barnskyddsanmälan.

Hur tabubelagt är ämnet?

– Kombinationen mödrar och våld är tabubelagd. En mamma förutsätts vara god, älska sina barn och tycka att småbarnsåren är den bästa perioden i livet. Men tänk om verkligheten inte alltid är så underbar?

Catarina Diehl citerar organisationen Marian Akatemia som har jobbat med våldsamma kvinnor i 15 år. Enligt dem tillhör mödrar som oroar sig för att de skadar sina barn den största gruppen av deras klienter.

– De här mammorna vågar inte prata om sina rädslor på rådgivningen, av oro för att barnen ska tas ifrån dem.

Själv är Catarina Diehl barnlös men hon har jobbat med barn på dagis och i skola samt med gymnasieelever.

– Jag har umgåtts med och undervisat barn i olika åldrar och jag har många vänner som har barn och som upplever att de kan prata med mig om barncirkusen i hemmet.

– I min närmiljö finns många historier som påminner om den jag berättar om i min film.

Eftersom mamman absolut vill vara anonym spelas hon i Catarina Diehls film av Daniela Fogelholm. Och verklighetens mamma, ja hon mår bättre i dag än när hon berättade sin historia för Catarina Diehl.

– Barnen har blivit äldre och mamman har lärt sig att behärska sig. Och sömnlösheten är inte lika plågsam längre.

– Ett av budskapen med den här filmen är att peka på hur svårt det är att få hjälp, utan att familjen splittras, för utmattade mammor som befinner sig i samma situation som filmens mamma gör.

Smygtitt

En arg mors bekännelse visas under dokumentärfilmsfestivalen i Sheffield på måndag. I maj visades filmen i Cannes, utanför den officiella sektionen.

– Folk verkar kunna känna igen sig, säger Catarina Diehl, apropå publikens reaktioner.

– Själv brukar jag beskriva filmen som en smygtitt in i en mammas ruljangs med barn.

En arg mors bekännelse är Catarina Diehls debutfilm och dessutom hennes återkomst till Finland. Här inledde hon vuxenlivet med att studera juridik men upptäckte att hon hade valt fel yrkesbana.

– Juridik var inte alls min grej, det var inte ett dugg kreativt.

– I samma veva hade jag goda vänner som flyttade till England. Jag ville också i väg och inledde studierna i London med att läsa konsthistoria. Sedan blev det film.

Efter elva år i London, Paris och på Irland återvände Catarina Diehl till Finland.

– Jag hade tänkt mig en sväng fram och tillbaka men upptäckte hur underbart det är här. Så jag stannade.

På gång nu är nya filmer på kvinnotemat.

– Jag planerar en serie. Nu lämnar jag temat moderskap men fortsätter med bekännelser.

Catarina Diehl

Ålder: 39 år.

Familj: Singel.

Bakgrund: Född i Tokyo, uppvuxen i Helsingfors, har nu adopterat Esbo som hemort.

Karriär: Filmregissör. Utbildad dokumentärfilmare vid University of the Arts i London.

Aktuell: Med kortfilmen En arg mors bekännelse. Filmen är uttagen till dokumentärfilmsfestivalen i Sheffield där den visas på måndag. Filmen finns även på Arenan.

Förebilder inom filmen: Jag älskar Roy Anderssons och Aki Kaurismäkis filmer. Och Agnes Varda är helt härlig.

Film jag aldrig tröttnar på: Agnes Vardas Les glaneurs et la glaneuse (Efterskörd) från 2010.

ANDRA LÄSER