Skolmaten finländare minns med värme – och avsmak

I 74 år har Finland erbjudit avgiftsfri skolmat åt elever. Menyn har genomgått många förändringar genom åren, men klassiska rätter som köttbullar och spenatplättar är ännu stora favoriter.

Dillkött har aldrig varit en favoriträtt bland finska skolelever.
Nathalie Koskinennathalie.koskinen@ksfmedia.fi
02.06.2022 14:38
I toppen av de mest omtyckta rätterna finns köttbullar, makaronilåda och ugnskorv, som varit populära skolrätter i flera decennier. På salladsbordet är riven morot favoriten.
Dillkött försvann från skolmenyn på 90-talet, men har gjort ett stort intryck då det, enligt undersökningen, är den mest ogillade maträtten i skolan genom tiderna. I botten finns även blodplättar, leverlåda och kålsoppa.
Kålrätter var populära på 60-talet, men de är inte särskilt uppskattade av de yngre generationerna. Riven vitkål är något av det mest ogillade på salladsbordet.
Resultaten kommer från Unilever Food Solutions, som undersökte 1 000 finländares upplevelser och minnen av skolmat genom en nationell enkät i maj.
Koreansk kålsallad kan bli en framtida succé i skolmatsalen enligt Unilevers skolmatsexpert Sami Lamminaho.
Unilevers skolmatsexpert Sami Lamminaho vill med hjälp av inslag av nya smaker ändra på den traditionella skolmaten. I Unilevers projekt Cool School tas nya rätter fram med hjälp av kommunala mattjänster och elever, i syfte att förnya den finska skolmaten. Bland de framtagna recepten finns många rätter med utländska inslag.
– Ny smaksättning och nya ingredienser kan ge liv åt traditionell mat. Kålsallad kan till exempel göras på koreanskt vis med ingefära, vitlök och sesam, säger Lamminaho.
Unilevers skolmatsexpert Sami Lamminaho.
Spenatplättar är en klassisk maträtt och en stor favorit bland yngre generationer. 
Tävlingar om vem som kan äta mest spenatplättar lyfts fram bland gamla minnen från skolmatsalen.
– Spenatplättstävling kommer jag ihåg, själv åt jag 40 stycken en gång, säger en deltagare i undersökningen.

ANDRA LÄSER