Trump fördömer åtal mot sin företagsgrupp

USA:s förre president Donald Trump har hållit sitt andra massmöte på kort tid – för att stärka sitt grepp om Republikanerna och bekämpa motståndare inom partiet. Inför tusentals anhängare i Florida fördömde Trump det färska åtalet mot finanschefen inom Trump Organization.

USA:s tidigare president Donald Trump talar på det kampanjliknande stormötet i Sarasota i Florida, natten mot söndag svensk tid.
04.07.2021 08:29 UPPDATERAD 04.07.2021 08:30
Efter det första stormötet i Ohio förra helgen var det den här veckan dags för Sarasota i Florida.
– De har mobiliserat alla krafter inom statsapparaten för att komma åt mig, min familj, mina underbara anställda och mitt bolag, enbart på grund av politik, påstod Donald Trump inför sina jublande anhängare på det kampanjliknande mötet på lördagskvällen, lokal tid.

Åtal i New York

Han ord syftar på att åklagare i New York i veckan väckte åtal mot Allen Weisselberg, finanschef för Donald Trumps företagsgrupp Trump Organization, efter misstankar om att miljonbelopp undanhållits i skatt. Trump har tidigare kallat utredningen för en politiskt motiverad häxjakt.
Hur det målet och andra rättstvister som hotar Trump slutar kan påverka huruvida han väljer ställa upp som presidentkandidat i nästa val 2024. Under tiden gör Trump allt han kan för att behålla och stärka sin väljarbas.

Tusentals samlades tidigt

Redan på eftermiddagen, flera timmar innan Trumps tal, hade flera tusen människor samlats på området, viftandes med amerikanska flaggor och klädda i landets färger rött, vitt och blått.
Evenemanget lanserades som ett 4 juli-firande, inför USA:s nationaldag på söndag, och bjöd bland annat på fyrverkerier efter presidentens tal.
I nattens tal fortsatte han att upprepa sina falska påståenden om att han förlorade presidentvalet 2020 på grund av valfusk. Precis som i Ohio för en vecka sedan uppmanade Trump också sina supportrar att inför mellanårsvalet nästa år stödja de kandidater som är allierade med honom.
President Joe Biden fick sig också några rejäla kängor av sin föregångare, bland annat för hur Biden handskas med migrationsvågen vid gränsen mot Mexiko.
Omkring 53 procent av de republikanska väljarna tror att Trump var den egentliga vinnaren i presidentvalet och att Biden vann på grund av olagliga röster. Det enligt en opinionsundersökning genomförd av Ipsos på uppdrag av nyhetsbyrån Reuters i mitten av maj.

ANDRA LÄSER