Ryssland förnekar gravansvar i Izium

Ryssland hävdar att påståenden om att landets armé bär ansvar för mord i Izium är ”lögner” fabricerade av Ukraina. Uppgifter kommer att landets näst största kärnkraftverk i södra delen av landet beskjuts av rysk militär.

Ukrainsk personal gräver upp gravar utanför den från ryska ockupationsstyrkor befriade staden Izium.
19.09.2022 21:09
Kreml förnekar kategoriskt att Ryssland är inblandat i de över 400 gravar som upptäckts i den tidigare av ryska armén ockuperade staden Izium.
– Detta är lögner, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov som svar på anklagelser att Ryssland bär ansvar för gravarna.
Peskov sade sedan ”att sanningen kommer att visa sig”, vid ett pressmöte på måndagen.
Ukrainska myndigheter, och utländska observatörer och journalister, var närvarande på den grävda begravningsplatsen när de första kropparna grävdes upp. Flera av dem bar spår av ”våldsam död”, några av offren hade sina händer bakbundna. Vissa av gravarna innehöll flera kroppar.

Attack mot kärnkraftverk

Den ukrainska kärnkraftsmyndigheten Energoatom delar ut bilder på en krater som bildats vid en hög smäll ”endast 300 meter” från kärnkraftverket i Juzjnoukrajinsk. Staden ligger i Mykolajiv oblast, ungefär mitt emellan huvudstaden Kiev och den stora kuststaden Odessa.
Enligt de ukrainska uppgifterna sköt Ryssland robotar mot området tidigt på måndagen.
Ingen rapporteras dock ha kommit till skada och verkets tre tryckvattenreaktorer uppges fungera som vanligt.
”Ryssland sätter hela världen i fara. Vi måste stoppa det innan det är för sent”, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande via Telegram.
Ryssland har inte kommenterat uppgifterna. Mykolajiv oblast har dock återkommande beskjutits från ryskt håll under de senaste veckorna.
Kärnkraftverket i Juzjnoukrajinsk är landets näst största, bakom det sedan tidigare omstridda och ockuperade verket i Zaporizjzja. Vid det större verket har krigets två sidor återkommande anklagat varandra för omdömeslös beskjutning som riskerar att orsaka en kärnkatastrof. Ryska soldater kontrollerar verket, men det är fortsatt ukrainska anställda som håller verksamheten vid liv.
Enligt Ukraina har Ryssland skjutit mot ännu ett kärnkraftverk i landet. Arkivbild.

”Ryska plan skjuts ned”

Storbritanniens försvarsministerium gör gällande att fyra ryska stridsflygplan sannolikt har gått förlorade under de senaste dagarna. Därmed räknar det till totalt 55 nedskjutna ryska flygplan sedan den fullskaliga invasionens start.
Möjligen har det ryska flygvapnet börjat ta större risker i sina försök att ge stöd till soldater på marken när den ukrainska motoffensiven fortsätter, enligt britterna. Det beskrivs som sannolikt att plan har förirrat sig över frontlinjen när den har förflyttats i snabb takt.

ANDRA LÄSER