Kimitobördige Ronny Illman har skapat årets luciasmycke

Årets luciasmycke är tillverkat av Kimitobördige Ronny Illman. Silversmycket föreställer en frökapsel med ett frökorn som symboliserar ljus och hopp i tunga tider. 

Årets luciasmycke är tillverkat av Kimitobördige guldsmeden Ronny Illman. Hans verk är inspirerade av den lokala naturen.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
22.11.2022 09:58 UPPDATERAD 22.11.2022 20:09
Årets luciasmycke som bärs av Finlands lucia om några veckor är skapat av guldsmeden Ronny Illman från Kimito, skriver Folkhälsan
Smycket är smitt i två delar för att likna en frökapsel som öppnar sig med ett blottat frö mitt i, tillverkat av en vit zirkon. I dagens värld som är så präglad av oro, krig och orättvisor ska smycket symbolisera ljus och hopp. 
– Hopp är för mig också en central tanke i legenden om Lucia. Hon är den som kommer med ljuset åter och skingrar mörkret, säger Illman.
Enligt traditionen ska luciasmycket smidas i silver och i år tillverkades det i en verkstad på Åland. 
– Jag har alltid älskat att arbeta med silver. Det är ett följsamt material och det har en varm vacker lyster. Därmed var valet av material enkelt i dubbel bemärkelse, säger Illman. 
Årets luciasmycke.
Illman har studerat till guldsmedsartesan i Ekenäs och senare gjort praktik på Åland. Nu studerar  han rums- och inredningsdesign i Jakobstad och arbetar i Örebro i Sverige.
Tillverkningen av luciasmycket är ett hedersuppdrag som går i arv från guldsmed till guldsmed. Under luciasmyckets sjuttio år långa historia har både blivande och etablerade konstnärer varit smyckets formgivare och tillverkare; anställda hos kända juvelerare och enskilda smyckeskapare och företagare. 
Till en början var det Hufvudstadsbladet och Folkhälsan som valde formgivare, men sedan 90-talet har smyckeskonstnären fått utse vem som får hedersuppdraget följande år.

ANDRA LÄSER