Borrell och von der Leyen besökte massgrav

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s utrikeschef Josep Borrell besökte på fredagen en massgrav i staden Butja i Ukraina.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s utrikeschef Josep Borrell besökte en massgrav i staden Butja i Ukraina.
TT-AP-AFP
08.04.2022 21:26
Butja ligger nordväst om huvudstaden Kiev och ryska styrkor anklagas för att ha begått grymma krigsbrott mot civila i staden, där massgravar hittats.
Borrell och von der Leyen besöker Ukraina för att visa sitt stöd för landet, skriver AFP.
På Twitter skriver von der Leyen att det var viktigt att inleda Ukrainabesöket i Butja, för att "mänskligheten krossades" där.
"Mitt budskap till det ukrainska folket: De som är ansvariga för grymheterna kommer ställas inför rätta. Er kamp är vår kamp. Jag är i Kiev i dag för att berätta för er att Europa är på er sida", fortsätter hon.

Borell startar projekt

Också Borrell twittrar om starka upplevelser vid massgraven. Han säger att de krigsbrott som begåtts i Butja måste utredas.
EU:s rådgivande uppdrag i Ukraina (EUAM) kommer att stödja den ukrainska riksåklagaren genom att tillhandahålla utbildning och utrustning för utredning och insamling av bevis, skriver Borrell.
"Jag startar också ett projekt värt 7,5 miljoner euro för att stödja datainsamling av försvunna personer", skriver han.

Ska träffa Zelenskyj

Tidigare på fredagen twittrade von der Leyen att hon ser fram emot besöket i Ukraina. I inlägget syntes en bild på henne tillsammans med Borrell och Slovakiens premiärminister Eduard Heger.
Heger twittrade att de tre kommer till Kiev med förslag om handel och humanitär hjälp till Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj och hans regering.
De tre träffar Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj på fredagen. På lördag ska Ursula von der Leyen bland annat leda ett globalt givarmöte för Ukraina i Warszawa, med bland andra Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Polens president Andrzej Duda.

ANDRA LÄSER