Irans utrikesminister om oroligheterna i Hormuzsundet: "Måste vara säkert för alla"

Det spända läget mellan Iran och USA satte sin tydliga prägel då Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif på måndagen inledde sin Nordenturné i Helsingfors. Under en presskonferens lade han upprepade gånger ansvaret på USA.

Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif (t.v.) reser aktivt runt för att ge Irans syn bland annat på konflikten med USA. Från Helsingfors åker han vidare till Sverige och Norge. I Finland mötte han bland annat utrikesminister Pekka Haavisto.
19.08.2019 18:06
Den iranska utrikesministern Mohammed Javad Zarifs syn på USA:s roll kom klart fram då han kommenterade kärnenergiavtalet och konflikten i Hormuszundet. Ingen öppning och inga förhandlingar ser ut att vara i sikte.
– Det var inte vi som skapade konflikten. Det var en överenskommelse som inte exakt var det som vi ville ha, och säkert inte heller exakt det som USA eller Europa ville ha. Det gör det till ett perfekt avtal, sade han om kärnenergiavtalet.
Han menade att det är upp till USA att hitta vägen tillbaka till sina förpliktelser.
– Iran har tydligt valt sida genom att föra svåra förhandlingar och förbinda sig till kärnenergiavtalet trots att USA och Trump drog sig ur det. Fönstret för dialog och för att upprätthålla detta viktiga avtal håller på att stängas.

"Kan inte vara transparenta"

Kärnenergiavtalet slöts 2015 då Iran gick med på att sluta tillverka material som kan användas i kärnvapen. I fjol drog sig Donald Trump ur det och införde hårda sanktioner mot Iran. Iran har svarat med att öka sin produktion av berikat uran i strid med överenskommelsen.
Sanktionerna kallar Zarif "ekonomisk krigföring" som drabbar civila.
Under sommaren har konflikten gett sig uttryck i en eskalering av situationen i Hormuzsundet. Den brittiska marinen stoppade i början av juli oljetankern Grace 1 i Medelhavet eftersom den misstänktes frakta olja till Syrien. Iranska revolutionsgardet beslagtog då som en motåtgärd tre fartyg i sundet.
På söndagen lämnade Grace 1, som bytt namn till Adrian Darya 1, Gibraltar trots USA:s protester, men svenskägda Stena Impero är fortfarande fast i Hormuszundet.
– Vi är glada för att denna prövning är över och jag hoppas att det leder till mindre eskalering, sade Zarif om Adrian Darya.
Han kommenterade inte Stena Impero. Allt tyder på att Adrian Darya är på väg till Grekland men han ville inte närmare gå in på det eller var oljan ska lastas av.
– På grund av USA:s sanktioner kan vi inte vara väldigt transparenta vad gäller destinationen.
LÄS OCKSÅ: Finland avvaktar om militär insats i Hormuzsundet
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sade senare att Finland kraftigt betonat att besättningen på Stena Impero måste släppas fri, inbegripet den lettiska medborgare som Finland på Lettlands begäran har bistått konsulärt.
– Vi betonade tydligt att det är fullständigt orimligt att hålla civila arbetstagare som pant. Det finns personer ombord som inte vet något om sin situation, att ta sådana människor till spelpjäser är rent ut sagt fegt, sade Haavisto.
Enligt honom gav den iranska ministern med sin delegation inga löften eller besked i frågan.
Oljetankern Grace 1 som varit i centrum för konflikten i Hormuzsundet lämnade på söndagen Gibraltar, nu under namnet Adrian Darya 1, troligen på väg mot Grekland. Utrikesminister Mohammed Javad Zarif kommenterar inte destinationen.
Enligt Pekka Haavisto är en väpnad konflikt i Hormuzsundet det värsta som kan ske. Allt måste enligt honom göras för att förhindra en sådan utveckling. Läget kommer att tas upp då EU:s utrikes- och försvarsminister möts i Finland i slutet av augusti där Finland som EU-ordförandeland står värd.
Zarif betonade Irans långa kustremsa i Persiska viken, där Hormuzsundet ligger, och därmed också sitt lands centrala roll för säkerheten och stabiliteten i området, som han uttryckte det.
– Det är i vårt intresse att säkerheten upprätthålls – men det måste vara säkert för alla.
LÄS OCKSÅ: USA inför sanktioner mot Irans utrikesminister – "Tack för att ni ser mig som ett så stort hot"

Vill visa på medlande Iran

På Senatstorget utanför Ständerhuset där ministrarna möttes hölls på måndagen en demonstration mot Mohammed Javad Zarifs besök. Organisatör var Finlands kurdförbund som uppmanade Finland att inte ducka för att ta upp mänskliga rättigheter med ministern. Förbundet menar att ständiga kränkningar av dem sker.
Enligt Pekka Haavisto var människorättsfrågor på agendan under besöket. På presskonferensen kommenterade Zarif att det är viktigt att alla respekterar mänskliga rättigheter. Han kastade bollen tillbaka och sade att det bland annat handlar om hur muslimska minoriteter behandlas i Europa.
Zarif ses som en verklig toppdiplomat som för ut budskapet om ett samarbetsvilligt Iran – samtidigt som han enligt kritiker är trogen prästdiktaturens andlige ledare Ayatolla Ali Khamenei. Utrikesministern har aktivt rest runt för att ge Irans syn på konflikten med USA, så till den grad att USA har infört sanktioner även mot honom.
Kurder i Finland ordnade på måndagen en demonstration i samband med den iranska utrikesministerns besök, med uppmaningen att Finland måste ta upp kränkningar av mänskliga rättigheter med ministern.

ANDRA LÄSER