Presidentparet hedersgäster vid makalös galamiddag på slottet – se bilderna här

I går kväll anlände över 100 gäster till Stockholms slott för att delta i den galamiddag som svenska kungaparet ordnade för Finlands presidentpar. Kungen skojade om dagens hockeymatch och bjöd på åländsk regnbågslax.

Drottning Silvia hade president Sauli Niinistö som bordskavaljer.
Första dagen av det finländska statsbesöket till Sverige kulminerade med en galamiddag som kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia gav.
Som sig bör hade drottningen Sauli Niinistö som bordskavaljer medan kungen hade presidentmakan Jenni Haukio till bordet.
Så här pampigt såg det ut då Sveriges kungapar bjöd Finlands presidentpar på middag.
Drottning Silvia bar en elegant hallonröd sidenskapelse med lång ärm. På huvudet bar drottningen ett briljant- och rubinsmyckat diadem, kronprinsessan Margaretas rubindiadem.
Jenni Haukio hade klätt sig i en blekgrå organzadröm broderad med blomstermönster i vitt och mörkgrått.
Kronprinsessan Victoria med maken prins Daniel deltog självfallet.
Kronprinsessan Victoria bar en himmelsblå plisserad sidenklänning och hennes hjässa pryddes av det antika ståldiademet. Hennes svägerska, prinsessan Sofia bar en glamorös knallröd skapelse och sitt eget privata diadem, kvällen till ära prytt med pärlor.
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.
Jenni Haukio på hedersplats.

Regnbågslax och kalvfilé

Middagen serverades i Karl den XI:s galleri och bestod av fyra rätter: Av den eleganta menyn som hovet har publicerat, framgår vad gästerna fick smörja kråset med:
Till förrätt vankades sotad makrill från Bohuslän varpå det serverades en confit på åländsk regnbågslax med gotländsk sparris. Kanske var det hovkockens markering över de strategiskt viktiga öarna i Östersjön?
Menyn med bland annat åländsk regnbågslax var som alltid på franska.
Huvudrätten bestod av klassikern kalvfilé Oscar II som var toppad med havskräftor i stället för hummer som i originalreceptet från 1800-talet.
Till dessert serverades en vårlig rätt: vaniljkokt rabarber med rabarbermousse och mandel.

Hockeygliring i kungens tal

I sitt tal lyfte kungen fram de starka banden som förenar Sverige och Finland.
– I hundratals år utgjorde Sverige och Finland ett och samma rike. Det är längesedan nu. Ändå står vi varandra närmare än någonsin tidigare efter Finlands självständighet. Vi är grannar, vänner och familj. Och jag vet att många av er som är här i kväll har rötter på båda sidor av Bottniska viken och gränsälvarna i norr, sade kungen.
Den svenska statschefen gladdes också åt att umgänget mellan Sverige och Finland, som pandemin lade sordin på, nu är tillbaka.
– Det är en lättnad att vi nu kunnat återgå till en mer normal tillvaro. Till exempel på Åland, där drottningen och jag ser fram emot att möta er, herr president och fru Haukio, om bara några veckor igen.
Kungen nämnde också Finlands och Sveriges Natoansökan samt invasionen i Ukraina. Dessutom avslöjade han att Tove Janssons morfar en gång var hovpredikant på slottet.
– Herr president. I morgon kväll (onsdag) möts Tre Kronor och Lejonen i ishockey-VM i Tammerfors. Det blir säkert mycket spännande och då får vi nog tillfälligt släppa på artigheterna, skojade kungen.
Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) deltog i middagen.
I det finländska entouraget på middagen ingick bland andra näringsminister Mika Lintilä (C) och försvarsminister Antti Kaikkonen (C), ambassadör Maimo Henriksson, statssekreterare Jukka Salovaara, och presidentens förste adjutant Jan Brunberg.
Kvällens huvudpersoner gör entré.
Jenni Haukio var placerad bredvid kungen.
Finska näringslivshöjdare som hade fått en inbjudan var till exempel Nokias vd Pekka Lundmark, Metso-vd:n Pekka Vauramo, och F-Secures styrelseordförande Risto Siilasmaa.
Kronprinsessan Victoria och försvarsminister Antti Kaikkonen såg ut att ha roligt tillsammans.
Finlandssvenska skådespelaren och regissören Maria Sid som är teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, fanns med bland gästerna.
Teaterchefen Maria Sid deltog också, likaså poeten Tua Forsström som var inbjuden i egenskap av ledamot i Svenska akademien. DI-chefredaktören Peter Fellman fanns också på gästlistan.
President Sauli Niinistö sade i sitt tacktal vid middagen att det är med stor tillfredsställelse som han välkomnar Finlands och Sveriges beslut att tillsammans söka om medlemskap i försvarsalliansen Nato.
– Låt mig få utbringa en skål för de enastående relationerna mellan våra länder och folk samt för Eders Majestäters lycka och välgång, avslutade Niinistö.
Det långa bordet pryddes av silverservisen som härstammar från den brasilianska kesarfamiljen. Hovet hade dukat med 1800-talsporslin och med den servis som kungen fick i 50-årsgåva.

ANDRA LÄSER