Villa Hagasund har fått nytt liv – Maria Nuutinen driver en kärleksoas i centrum av Helsingfors

Maria Nuutinen drev länge ett missbrukarhem för kvinnor. Nu förverkligar hon sin dröm i det nyöppnade kaféet i Villa Hagasund vid Finlandiahuset i Helsingfors.

"Vi har ju jobbat tillsammans förut men när man kombinerar arbete och familj syns och hörs nog alla känslor här”, säger Elli Uuksulainen (till höger) tillsammans med mamman Maria Nuutinen och Sofia Uuksulainen.
Hanna Nordenswan
12.08.2022 06:48 UPPDATERAD 12.08.2022 07:56
Maria Nuutinen står under rader av färgglada glas och serverar karelska piroger i hjärtat av Helsingfors. Från ett inramat foto på fönsterbrädet följer Nuutinens mormor med. Pirogerna görs med hennes gamla karelska recept.
– Jag får riktigt tårar i ögonen när jag får sälja mormors piroger, några ättlingar till henne har varit och smakat och sagt att det smakar helt som Meri-mummos.
Nuutinen har i år tagit över som företagare på cafét vid Villa Hagasund. Hon och döttrarna Elli och Sofia döpte sitt kafé till Rakastan, älskar.
– Vi gör allt själv och allt är växtbaserat. Om min mormor levde i dag skulle hon kanske vara vegan, hon brukade berätta att man åt mycket vegetariskt i Karelen.
Sofia Uuksulainen, Maria Nuutinen och Elli Uuksulainen.

Drev först missbrukarhem

Villa Hagasund, som ligger precis vid Finlandiahuset, är mest känd som Aurora Karamzins hem. Numera fungerar ett museum i själva huvudbyggnaden. Karamzin var känd som en välgörare och grundade bland annat Diakonissanstalten.
Maria Nuutinen upplevde att ödet hade fingrarna med i spelet då det visade sig att kaféet på Hagasunds gård skulle bli ledigt i samma stund som hon bestämt sig för att förverkliga sin dröm om att driva ett café.
Nuutinen är utbildad socialpedagog och jobbade i många år på ett boende för kvinnor med missbruk. När hon började pågick verksamheten i ett enfamiljshus och ekonomin gick inte runt. Nuutinen fick hjälp av hela sin familj både på frivillig- och anställningsbasis – dottern Elli jobbade först på boendet som sommarvärd och utbildade sig sedan till barnmorska. Socionomdottern Sofia började arbetade tillsammans med sin mamma och numera finns boendet Liisankoti på Skatudden och verksamheten fungerar fint.
– Jag kände att nu kan jag lämna det jobbet och förverkliga mig själv. Det var mina döttrar som sa att det är nu eller aldrig och så kom de med och jobbade med mig på cafét.
Veganska karelska piroger.
Drömmen är att café Rakastan ska kombinera familjens utbildningar och styrkor. I framtiden hoppas Nuutinen och döttrarna kunna arrangera olika familjegrupper och de har planer för något slags dejtingevenemang.
– På boende-enheten ordnade vi alla möjliga "kattdop", så vi vet hur man får till fester. Jag ser riktigt fram emot varma och sammetslena augustikvällar då vi kan ha ljus i caféts trädgård, en liten oas mitt i stan.
På fönsterbrädet finns ett inramat foto av Maria Nuutinens mormor Meri.
Många har redan hittat till caféet och sitter antingen och njuter av solen utomhus eller i ett av de kreativt inredda rummen. Nuutinen och döttrarna tog inspiration för möblemanget från Aurora Karamzins tid och har blandat in moderna detaljer. Nuutinen betonar att hon vill välkomna alla och erbjuda en plats för människor att verkligen möta varandra.
– Mormor representerade också en sådan här omsorg, hon evakuerades från Sordavala och berättade att hon inte alltid behandlades så väl. Hon sade till mig att ta hand om människor som tvingas fly sina hem.

ANDRA LÄSER