Slutet nära för succéserien Bron

Mördandet börjar på den danska sidan av Öresund och Köpenhamnspolisen tar mer plats i fjärde säsongen av succéserien Bron. Men Saga Norén, på Länskrim i Malmö, är som vanligt bara en bro bort.

Tillbaka. Thure Lindhardt och Sofia Helin är tillbaka i rollerna som Henrik Sabroe och Saga Norén i Bron.
Säsong fyra är den allra sista – och upphovsmakarna lovar att den ska sluta med färre frågetecken.
– Ni hittar förmodligen några obesvarade frågor. Men vi försöker besvara de flesta, säger Hans Rosenfeldt som skrivit manus ihop med Camilla Ahlgren.
Solbrillor behövs för att dämpa det skarpa ljuset i Malmö. Men inne i Malmös gamla polishus – som i serien ska föreställa det danska polishuset – är färgskalan rena rama motpolen. Väggarna är gråbruna, belysningen är dämpad, fönstren är tonade och med hjälp av rökmaskiner blir det ännu mer grådaskigt i polismiljön.
– Tystnad, tagning, ropar regissören Rumle Hammerich.
Scen 508 av Bron IV spelas in här. Vid ett teakbord pågår ett förhör som leds av Saga Norén, spelad av Sofia Helin, och den danske poliskollegan Henrik Sabroe. Framför en skärm utanför följer journalister från flera länder inspelningen. Serien har nu sålts till närmare 180 länder och det internationella intresset är stort. Men några särskilda prestationskrav har inte drabbat manusförfattarna, förklarar de. Utmaningen är att se till så att Bron behåller sitt dna utan onödiga upprepningar.

Sista säsongen

Man ska aldrig säga aldrig, säger manusförfattarna i kör på frågan om det finns någon chans att det blir fler säsonger. Men samtidigt presenterar de säsong fyra som den allra sista.
– Vi tycker att vi har en till historia att berätta om Saga och Henrik. Men vi tycker också att det är bra att sluta på topp, säger Camilla Ahlgren och konstaterar tillsammans med Hans Rosenfeldt att det är få serier som lyckas hålla måttet om det blir alltför många säsonger.
Hemlighetsmakeriet om den fjärde säsongen är stort. Utkastet om ett mord på Halloween har skrotats. Däremot berättar manusförfattarna att det första mordet begås i Danmark.
– Vi har haft tre säsonger där en dansk polis kom till Sverige. Men i den fjärde säsongen är vi i en dansk polisstation eftersom det är en dansk utredning, säger Hans Rosenfeldt.
Teamet avslöjar också att ett tema om identitet genomsyrar historier och rollfigurer.
– Vem är jag? Hur vill jag vara? Det handlar till exempel om nya identiteter och betydelsen av ett pass, säger Camilla Ahlgren.

Djup relation

Förra säsongen bjöd på många utmaningar för Saga Norén. Då var hon en skör och instabil person som saknade sin vän och poliskollega Martin Rohde. Han avtjänade ett fängelsestraff och det var dags för Saga att börja samarbeta med en ny dansk kollega, som hade svårt att acceptera henne för den hon är. Nu fortsätter Saga att grotta ner sig i svåra mordutredningar tillsammans med Henrik Sabroe, som spelas av dansken Thure Lindhardt.
– Vi kan berätta att deras relation utvecklas, och de går igenom en tuff tid tillsammans. Det är en vacker kärlekshistoria, säger Sofia Helin.
– Det är en väldigt djup relation, säger Thure Lindhardt.
Fans i hela världen får återse en problemtyngd Saga Norén och göra sig redo för att hennes situation blir ännu värre. Sofia Helin har en teori om varför karaktären Saga Norén gör så många tv-tittare förtjusta.
– Hon säger vad hon tycker och det är en lättnad för många människor. Men det handlar nog också om att hon kämpar så hårt för att förstå samhället och andra människor. Hon försöker hitta ett sätta att leva, trots att hon känner att hon inte platsar någonstans, säger Sofia Helin.
Bron har svensk premiär på nyårsdagen 2018.

Nya säsongen av Bron

Säsong fyra av Bron har premiär på nyårsdagen 2018.
Bron samproduceras av det svenska bolaget Filmlance International och danska Nimbus Film. Tidigare säsonger av serien har sänts av Svenska Yle.
Såväl svenska som danska skådespelare medverkar i serien. I säsong fyra har Sofia Helin och Thure Lindhardt återigen huvudrollerna. Maria Kulle, Rafael Pettersson och Johannes Bah Kuhnke är några av de andra skådespelarna i Bron IV.
Bron har vunnit flera priser på internationella festivaler.
Två utländska versioner av Bron har också gjorts – The tunnel som utspelar sig mellan Storbritannien och Frankrike och The bridge som utspelas mellan USA och Mexiko.
ANDRA LÄSER