HBL i Vaalimaa: Strid ström med ryska turister – oroar sig för att gränsen stängs

Trafiken vid den finsk-ryska gränsen har ökat, men läget är fortfarande lugnt vid den mest trafikerade gränsstationen Vaalimaa i sydöstra Finland. Elias Laine, biträdande chef vid gränsstationen noterar en liten ökning av unga ryska män.

Elias Laine är biträdande chef vid gränsstationen i Vaalimaa.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
22.09.2022 15:32 UPPDATERAD 23.09.2022 10:37
Personbilar, minibussar, bussar och motorcyklar står på rad i fyra parallella köer i halvklart väder. Mörka regnmoln tornar upp sig mellan varven men all form av nederbörd uteblir.
Efter att Rysslands president Vladimir Putin på onsdagen meddelat att Ryssland går in för en partiell mobilisering för 300 000 man har gränstrafiken mellan Finland och Ryssland ökat.
I Finland höjs nu röster för att gränstrafiken borde begränsas ännu hårdare. Statsminister Sanna Marin (SDP) sade under torsdagseftermiddagen att den ryska turismen måste få ett slut, men hur det ska göras är en mer komplicerad fråga. Enligt Marin är regeringen enig och nu ser den över om det går att skärpa inresereglerna, säger statsminister till Yle.
Någon större press på de finska gränsbevakningen har det inte blivit än.
– I vanliga fall brukar det finnas några bilar på morgonen, men nu var det en tydlig kö, säger Elias Laine, löjtnant och biträdande chef vid gränsbevakningen vid Vaalimaa gränsstation, som kom till jobbet klockan 7 på torsdagsmorgonen.
När HBL kommer fram till Vaalimaa gränsstation tidig eftermiddag är bilkön från Ryssland till Finland cirka 900 meter lång och tar uppskattningsvis mellan 30 och 60 minuter i genomsnitt. 
Under eftermiddagen betas den ändå av och några timmar senare är den kring 80 bilar lång. Läget är lugnt bortsett från ett tiotal reportrar som går omkring för att hitta den bästa bildvinkeln och intervjuobjekt.
I den motsatta riktningen är kön knappt märkbar, även om läget varierar en del. På vägen till gränsstationen har trafiken på riksväg 7 varit normal med en jämn ström av bilar i båda körriktningar.
Torsdagens trafikökning är ändå långt ifrån de 14 000–15 000 personer som han upplevt när det varit som mest.

Hur har ni förberett er på de kommande dagarna?

– Vi bra resurser vid gränsstationen och vi är en beredskapsorganisation som ska reagera på olika saker så vi kan öka tyngdpunkten på vissa ställen. Vaalimaa är en av tyngdpunkterna just nu när det gäller gränstrafikmängderna.
Gränsbevakarna har kontakt med sina ryska kolleger på andra sidan gränsen, men den linjen används främst om det hänt något utöver det vanliga, säger Laine.
Några ökade resurser har man inte fått sedan Putins besked om partiell mobilisering.
– Vi gör planer och arbetsschema för tre veckor i taget och vi utgår från dem.
De flesta som kommer är turister. Laine tycker sig ändå se att antalet unga män ökat något. Under de timmar HBL är på plats kan vi ändå inte särskilja någon specifik grupp. Bland de inresande finns män, kvinnor, barn, unga och pensionärer. 
Dagligen passerar kring 30 bussar och minibussar vid Vaalimaa gränsstation. De bussar som HBL såg passera var fullpackade.
Trots att Finland skurit ner på antalet turistvisum passerar fortfarande kring 30 bussar och minibussar dagligen vid Vaalimaas gränsstation, säger Laine. En av dem som hoppar av den mörkgrå Lux Expressbussen är 34-åriga basisten Nikita från Sankt Petersburg. Resan från hemstaden har gått smidigt, knappt några köer alls. Han är på väg till Helsingfors och Borgå och för att sedan flyga till Spanien där han tillsammans med en orkester ska spela coverlåtar. Resan började han planera redan i somras.
Som ung man var han var nervös hur det skulle gå vid den ryska gränsen.
– De frågade mig när jag hade bokat mina biljetter till Finland och hur mycket pengar jag har med mig.
Han tycker att den partiella mobiliseringen är ett stort misstag.
– Det är väldigt dåligt för Ryssland, Europa och för Ukraina. Jag stöder inte vår regering med Putin, Medvedev och de andra.
På frågan om han som en ung man är rädd för att åka tillbaka till Ryssland svarar han att det är något han kommer att fundera på senare.
– Jag har en returbiljett. Men jag ska tänka över det när jag är i Spanien, säger han och tillägger att alla hans kompisar i Ryssland inte har biljett och inte kan flytta. 
Nikita går vidare till bussen på andra sidan kontrollen varifrån den styr mot Kampens bussterminal i Helsingfors.

”Alla får välja själva”

Matematikern Tatiana är född i Ryssland men bor sedan 30 år tillbaka i Schweiz. Hon är inte överraskad över Putins senaste besked eftersom hennes vänner stöder Putin och de redan länge undrat varför landet inte mobiliserat tidigare.
– Han är president och han måste göra det han tycker är bäst för sitt land. Ingen vill dö. Men alla måste få bestämma själva om de vill åka. De som inte vill åka kommer till Finland.

Tror du att många människor kommer till Finland?

– En del. Men det är bara en partiell mobilisering. Jag tror inte de kommer kalla in så många människor.
Också hon är orolig för att gränsen ska stängas, men dryftar i nästa andetag tanken att hon kan flyga via Georgien eller Serbien.
Den ryska musikern Barbara har hälsat på sin mamma i Ryssland tillsammans med sin man. Nu ska de vidare till parets gemensamma hem i Storbritannien och hon sörjer att fler unga män skickas till fronten.
– Vi är väldigt ledsna för våra pojkar. Många av min 24-åriga systers vänner har åkt frivilligt. Det är förstås hårt för varenda en i Ryssland. Jag hoppas bara att det tar slut och att människor på båda sidor slutar dö.
Hon tror inte att det är så många unga män som försöker ta sig ut ur Ryssland på grund av den partiella mobiliseringen.
– Många pojkar känner att de måste göra det här. Nu är det nästan omöjligt att få ett visum, men även om du får ett visum så kanske du inte kommer tillbaka. Det är ett pris många av oss inte är beredda att betala.
Hon tycker det vore synd om Finland stängde gränsen.
– Jag tror inte att det skulle påverka på något positivt sätt. Det är viktigt att beakta den ryska mentaliteten. När livet är hårt lever vi med det och överlever. 

ANDRA LÄSER