Rapinoes kritik mot Zlatan, Messi och Ronaldo: "Stjärnorna engagerar sig inte för något"

Megan Rapinoe slåss för jämställdhet – och menar att hennes manliga kollegor kan göra mer i kampen för rättvisa. Nu skickar hon en passning till Lionel Messi, Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic.– De här stjärnorna engagerar sig inte för något, säger amerikanskan.

Megan Rapinoe är trött på att de manliga stjärnorna inte engagerar sig för damfotbollen.
Den 34-åriga fotbollsstjärnan prisades som världens bästa spelare på damsidan. Även om hon själv inte kunde närvara på galan i Paris, tog VM-guldvinnaren tillfället i akt att göra sin röst hörd i sin hyllade kamp för alla människors lika värde.
I en intervju med tidningen France Football, som i måndags delade ut Ballon d'Or, priset till världens bästa spelare, får hon frågan om hon inte "får lust att skrika: Kom igen, Cristiano, Leo, Zlatan, hjälp mig!" när hon återkommande tar ställning mot homofobi och rasism.

"Utmanar dem"

– Verkligen. De här stjärnorna engagerar sig inte för något. (Raheem) Sterling och (Kalidou) Koulibaly, de pratar i alla fall, för de har utsatts för rasism, men vem mer? Jag utmanar dem att uttrycka sig, säger Rapinoe till tidningen enligt TV4:s Fotbollskanalen.
France Football påpekar att de tre stora stjärnorna alla kommer från enklare förhållanden.
Rapinoe:
– Det gör deras tystnad än mer oförståelig. Jag blir både ledsen och arg ibland. Jag tror de tänker att ”jag har tagit mig därifrån, jag vill inte göra livet svårt”. Herregud, svårt hur då? De har vänner, systrar, kompisar som är svarta eller gay, de måste veta att många människor lider av diskriminering. Så länge de inte blir lika förbannade som Sterling och Koulibaly av apläten så kommer inget att förändras och de kommer vara en del av problemet, säger Rapinoe och fortsätter:

"Orkar inte längre"

– Tänk er genomslaget om Cristiano Ronaldo sade: ”Det måste investeras mer pengar i damfotboll”, och om Messi skulle lämna planen på grund av apläten. Det vore enormt. Domaren skulle inte våga ge honom rött kort, inte till honom, världens genom tiderna bäste fotbollspelare. Jag orkar inte med det längre, när de andra spelarna bara tröstar och det är allt. Herregud.
ANDRA LÄSER