Studentexamensnämnden beklagar att Breitbart användes som källa

Provet godkändes 2015 och granskades inte på nytt.

13.09.2017 06:40 UPPDATERAD 13.09.2017 16:07
Studentexamensnämnden beklagade på tisdagen att den högerpopulistiska nyhetssajten Breitbart användes som källa i hörförståelseprovet i lång engelska i höstens studentskrivningar.
Helsingin Sanomat rapporterade tidigare om det här.
Nämnden beklagar att provet som användes på måndagen inte hade granskats på nytt i och med att läget i världen har förändrats. Provet godkändes 2015.
Examenssekreterare Anna Hatva-Jokinen, som har ansvar för språken, säger till FNB att textdelarna som tagits från Breitbart är opartiska och neutrala, såsom man förutsätter att en provtext ska vara.
– Källtexten i provet hade inget innehåll som hänvisade till någon ytterkant. Breitbart råkade bara var källan, säger hon.
Hatva-Jokinen säger ändå till HS att Breitbart inte mer kommer att användas som källa. Hon ville inte kommentera det här skilt för FNB.
Sajten har använts som källa för hörförståelseprovet sju gånger tidigare det här årtiondet.
– Nämnden vet inte på vilka grunder Breitbart ursprungligen valdes som källa till studentprovet, säger Hatva-Jokinen till FNB.
Amerikanska Breitbart beskylls bland annat för kvinno- och främlingshat samt att den sprider falsk information. Breitbarts chef Steve Bannon var huvudstrateg för USA:s president Donald Trump, men han lämnade sin post i augusti. 

ANDRA LÄSER