Flera laviner i norska och svenska fjällen – en till sjukhus i Åre

En lavin gick på Lillskutan, ett opistat område i Åre, på söndagseftermiddagen. Två personer drogs med, en fick grävas loss ur rasmassorna.

En person fördes till sjukhus efter en lavin på Lillskutan i Åre.
11.04.2021 18:34 UPPDATERAD 11.04.2021 19:23
Den räddade fördes till sjukhus med helikopter, han var vaken och talbar men det är inte känt hur illa skadad han är.
– Det är en man i 20-årsåldern. De var två som drogs med, den ena en liten bit medan den andre hamnade längre ned men kunde grävas loss efter cirka tio minuter, säger Nora Fällman, RLC-befäl vid polisen, till TT.
Den räddade fördes till sjukhus med helikopter.
Larmet om lavinen, som var cirka 300 meter bred, kom strax efter klockan 14 lokal tid. Det finns inga uppgifter om att flera personer än de två nämnda ska ha drabbats.
Jonas Eriksson, som kom till platsen precis efter att lavinen hade gått, beskriver ett stort pådrag.
– Det var snöskotrar överallt och massor av människor som gick runt och letade efter saknade eller sökte med lavinsändare.
Fjällräddningens arbete var otroligt strukturerat, tillägger han och framhåller att det rör sig om en stor lavin.
– Det var väldigt stora snöblock som hade rasat. Det såg inte klokt ut. En rejäl lavin helt enkelt, säger Jonas Eriksson.
Friåkare ska ha utlöst lavinen, enligt honom.
Enligt Naturvårdsverkets lavinprognoser råder måttlig lavinfara i Jämtlandsfjällen. Däremot är det betydande lavinfara i Västra Vindelfjällen och området runt Riksgränsen.

Flera laviner i Norge

Samtidigt har det gått flera laviner i västra Norge. I Stardalen i Sunnfjord gick det två laviner. Tre personer – en pappa och två barn i tonåren – drogs med men undkom utan skada. Mamman i familjen klarade sig precis undan lavinen.
"Tre personer drogs med men de gled med ovanpå snömassorna utan att begravas under. De har alla klarat sig bra", skriver polisen på Twitter.
Något norr om Sunnfjord, i Sykkylven, gick en annan större lavin. Där är ingen anmäld saknad och polisen skriver att det inte finns några indikationer på att någon har begravts i lavinen.
"Lavinhundar söker i lavinen. Röda Korsets lavingrupp är också på plats", skriver polisen.
Det har även gått en lavin i Buskrednosi i Jostedalen, öster om Sunnfjord, som anses vara naturligt utlöst. Där är räddningsaktionen avblåst.

ANDRA LÄSER