Nederländare misstänks ha svalt och smugglat kokain till Finland – nu går härvan till åtalsprövning

Smugglarna hade lagerlokaler och finländska samarbetspartner i Åbo och Helsingfors.

Centralkriminalpolisen och polisen i sydvästra Finland har utrett smugglingen och försäljningen av kokain i Åbo- och Helsingforstrakten.
En stor brottshärva kring smuggling av kokain från Nederländerna till Finland går vidare till åtalsprövning efter att polisen har slutfört sin förundersökning. Centralkriminalpolisen och polisen i sydvästra Finland har utrett brottshärvan som gäller omfattande spridning av kokain i Åbo- och Helsingforstrakten.
Polisen kom smugglarna på spåren i somras då två nederländska män greps på ett hotellrum i Helsingfors. I samband med polisens husrannsakan beslagtogs 380 gram kokain som påträffades i smugglarens kropp.
"Metoden att smuggla narkotika inne i kroppen är livsfarlig och riskabel. Om en narkotikakapsel spricker inne i kroppen leder det sannolikt till att smugglaren dör", säger kriminalinspektör Aki Lahtinen vid Centralkriminalpolisen, som leder undersökningen.

Inkomster på minst 225 000 euro

Tack vare beslaget kunde polisen utreda fyra tidigare fall av smugglad narkotika. Polisen har också granskat de finländska ligor som har distribuerat kokainet. De nederländska smugglarna har haft en finländsk samarbetspartner i Åbotrakten som har hyrt lagerlokaler i syfte att förvara och sprida narkotika.
Polisutredningen visar att smugglarna har fört in cirka 2,1 kilo kokain till Finland under ett års tid. Sammanlagt nio personer misstänks för att ha haft en central roll i smugglingen. Fyra av dem har varit häktade och tre av de häktade är nederländska män i 20-årsåldern.
De misstänkta har skaffat sig en ekonomisk vinning på cirka 225 000-250 000 euro med hjälp av smugglingen.
Polisen har samarbetat med Europol och den nederländska polisen i samband med utredningen. Ärendet lämnades på tisdagen till Västra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.

ANDRA LÄSER