Forskaren Kristi Raik om gasexplosionerna: Vi ska vara beredda på mer

Explosionerna i Nord Streams gasledningar kommer inte som någon större överraskning för Kristi Raik på Estlands utrikespolitiska institut. Snarare bedömer hon att en central hotbild har realiserats, och att det finns risk för mer av samma vara.

Kristi Raik på Estlands utrikespolitiska institut bedömer att explosionerna i gasledningarna Östersjön har rysk signatur och att vi kan vänta oss mer av den varan.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
28.09.2022 17:12
Statsvetaren Kristi Raik, direktör vid Estlands utrikespolitiska institut, är inte alldeles överraskad efter explosionerna som förstörde Nord Streams gasförbindelse mellan Tyskland och Ryssland. 
Hon påpekar att det är allmänt känt att infrastrukturen, i synnerhet inom energiförsörjningen, kan bli föremål för olika slags angrepp eller andra operationer.
– Det är svårt att se att det här skulle handla om någonting annat än att Ryssland ännu tydligare än hittills använder energin som ett vapen, för att orsaka osäkerhet och splittring i väst. Om det lyckas är en annan sak, säger hon.
Raik noterar att det inte är bevisat vem som ligger bakom dåden, och att hon därför bara spekulerar, men hon bedömer ändå att sprängningarna kan ses som en ytterligare eskalering av Rysslands pågående krigsåtgärder.

Tror du att mer av det här slaget är att vänta?

– Jag tror det finns skäl att vara beredd på mer. Redan i flera år har man bedömt att hotbilderna i högre grad handlar om hybridhot och riktas mot infrastruktur, och att den behöver skyddas. Det är ingen överraskning, det här är något man berett sig på.

ANDRA LÄSER