VM en allt mer avlägsen dröm för fotbollslandslaget

Finlands chanser att nå VM-slutspelet i Australien och Nya Zeeland minskade rejält då laget fick nöja sig med oavgjort borta mot Slovakien på fredagskvällen.

Adelina Engman spelade sin 80:e landskamp då Finland fick nöja sig med oavgjort mot Slovakien.
Filip Saxén
09.04.2022 14:39 UPPDATERAD 09.04.2022 15:36
Redan inför fredagens match mot Slovakien var Finlöands chans att vinna gruppen och ta en direkt plats till VM högst teoretisk. Storfavoriten Sverige toppar tabellen i överlägsen stil och det finns ingenting som talar mot svensk seger i gruppen.
Finland får kämpa om andraplatsen tillsammans med Irland. Grupptvåorna får spela playoffkvalmatcher för att på det sättet försöka ta sig till VM-slutspelet. Finland ligger på delad andraplats i gruppen på samma poäng som Irland men med en match mer spelad.
Då Finland och Irland möttes på Olympiastadion i Helsingfors var Irland bättre och tog hem segern. Lagen möts på Irland i september.
Matchen mot Slovakien fick en bra början då Tuija Hyyrynen gav Finland ledningen redan i den sjätte minuten. Hyyrynens frispark från 40 meter seglade in i mål över den felplacerade slovakiska målvakten.
Men efter det lyckades laget inte näta. Finland tvingades till spel utan alla tiders landslagsmålskytt Linda Sällström vilket förstås inte gjorde situationen lättare för laget.
– Vi förde spelet och kontrollerade matchen medan de satsade på motanfall. Det var på alla sätt en väntad matchbild, säger Eveliina Summanen i Bollförbundets intervju efter matchen.
– Vi skapade tillräckligt med bra lägen på fasta situationer, på löpningar på kanterna och på inlägg men lyckades inte göra mål. Vi måste bli bättre på avsluten.
Också Essi Sainio ansåg att Finland borde ha tagit hem segern i matchen.
– Det är klart jag är besviken efter en sådan här match. Det är väldigt svårt att vara nöjd med det här resultatet. Det finns mycket att förbättra i vårt spel, säger hon i förbundets intervju.
– Vi hade allt som krävdes för att vinna den här matchen men lyckas inte göra mål. Nu får vi ladda om snabbt. Det ska bli fint att spela inför hemmapubliken.
Finland möter kvalgruppens slagpåse Georgien på hemmaplan på tisdag. Då duger inget annat än seger.

VM-kval, grupp A:

Mål: 6 min Tuija Hyyrynen 0–1, 16 min Martina Šurnovská 1–1.
Sverige 6 6 0 0 26-1 18
Irland 4 2 1 1 14-3 7
Finland 5 2 1 2 8-6 7
Slovakien 6 1 2 3 5-8 5
Georgien 5 0 0 5 0-35 0

ANDRA LÄSER