Svenska Teatern drabbas när Dramaten ställer in veckans alla föreställningar

Hög sjukfrånvaro och medarbetare i karantän tvingar Dramaten att ställa in alla veckans föreställningar. Det innebär att bland annat urpremiären av Lars Noréns "Solitaire" skjuts upp, som är en samproduktion med Svenska Teatern.

Samproduktionens uppsättning regisseras av Sofia Adrian Jupither som även jobbade med uppsättningarna av bland annat Noréns "Vintermusik" och "Episod".
Jonas Forsbacka
Erika Josefsson/TT
19.01.2022 06:02 UPPDATERAD 19.01.2022 15:35
Svenska Teaterns skådespelare Niklas Åkerfelt får inte gå till jobbet just nu. Han är en av de tio skådespelare som ingår i ensemblen för uppsättningen av Lars Noréns Solitaire, som är en samproduktion med Jupither Josephsson Theatre Company, Folkteatern i Göteborg, Den Nationale Scene i Bergen, svenska Riksteatern och Uppsala Stadsteater.
– I det här skedet vet vi inget mer än att Dramaten ställer in alla föreställningar under de närmaste sju dagarna på grund av att medarbetare har smittats av coronaviruset, säger David Lindström, informatör vid Svenska Teatern.
Lindström kommenterar inte enskilda skådespelares hälsotillstånd men berättar att ingen annan än Åkerfelt från Svenska Teatern påverkas av Dramatens nedstängning.
– Förutom de som inte kommer kunna åka och titta på premiären så klart.
Svenska Teaterns skådespelare Niklas Åkerfelt tvingas ställa in urpremiären av Lars Noréns "Solitaire" på Dramaten.

Inte oroliga inför premiären i Helsingfors

Solitaire skulle ha haft urpremiär på Dramaten på lördag den 22 januari. Om allt går enligt planerna kommer pjäsen framföras också på Svenska Teaterns scen under hösten 2022.
– Vi är inte alls oroliga över att det här skulle påverka oss inför hösten. Det är så långt i framtiden, säger Lindström.
"Vi behöver nu ta ett större grepp för att bryta eventuella interna smittkedjor på Dramaten och därmed säkra resten av vårens arbete. Vi kan i nuläget inte utesluta smittspridning på arbetsplatsen, trots daglig testning. Därför införs även distansarbete i sju dagar för så gott som alla yrkesgrupper", säger Maria Groop Russel, vd för Dramaten i ett pressmeddelande. Detta rapporterade TT i måndags.

"En extremt sårbar pjäs"

Solitaire är ett av de sista verken Norén skrev innan han dog den 26 januari i fjol. Pjäsen handlar om tio människor tätt sammanpressade i ett utrymme som de inte kan lämna. Trängseln på scenen är en grundförutsättning. För skådespelarna betyder det dagliga snabbtester och så få sociala kontakter som möjligt för att inte smitta sina kollegor. Faller en, faller alla.
Precis som med många av sina andra pjäser förnyade Norén sin dramatik i den, framhåller regissören Sofia Adrian Jupither i en intervju med TT:s Erika Josefsson.
– Det är en extremt sårbar pjäs, det går inte att vara utan en enda person. Vi har en intern överenskommelse om en enorm försiktighet, säger hon.
Den slutna gruppen känns igen från Noréns sena pjäs-trilogi om åldrande, men Solitaire är skriven efteråt och är också mer beckettsk, tycker Jupither. Medan Vintermusik utspelades bland en grupp pensionärer på semesterresa och Andante på ett äldreboende handlar Solitaire om människor i olika åldrar som verkligen sitter fast.
Ändå lyckas de varken förstå hur eller varför. Inte heller kan de ta sig ut.
– Vem blir man på ett ställe med helt okända människor? Läkare eller snabbköpskassörska spelar ingen roll, man står där, man har bara sig själv och sin kropp. Vilka medel tar man till för att överleva en sådan situation? Hur hanterar man det här som grupp? Det är en väldigt tydlig bild av mänskligheten i kris, säger Sofia Adrian Jupither.
Sofia Adrian Jupither ser Lars Noréns dramatik som "en viktig samhällsgärning".
Framöver vill hon fortsätta jobba med Noréns dramatik, som hon beskriver som "en viktig samhällsgärning", ett sätt att få större förståelse för "sin nästa", något hon tycker behövs mer än någonsin. Som dramatiker är han en person som hon talar om i presens.
– Han ser aldrig ondska utan brister och sorger, oförmåga att hantera en situation – att välja fel väg. Han skriver alltid fram sina karaktärer med ömhet och den blicken på medmänniskan tycker jag är extremt viktigt i det samhälle vi lever i nu. Han väjer inte för det värsta, men han skriver det med en ömhet för människan som gör att det blir viktigt att berätta om det.
Ingen har heller avlyssnat det offentliga samtalet så som Lars Norén, tycker Sofia Adrian Jupither. I manuset till Solitaire finns varken uppgifter om vilka huvudpersonerna är eller vad de heter.
– De blir till i replikerna, och det gör han som ingen annan. Yrkesmässigt är det bara skitkul, säger Sofia Adrian Jupither till TT.

ANDRA LÄSER