Brett och tidlöst musikaliskt elixir

Det är inte ovanligt att grupper blandar ny och gammal musik. Kvartetten Ajaton (finska för tidlöst) har dock gått steget längre och lyckas skapa en både personlig och tidlös blandning.

Samstämmiga. Ajaton-kvartetten består av Henrik Sandås, bandoneon, Kari Ikonen, Moog-syntetisator, Mia Simanainen, sång och Mikko Perkola viola da gamba.
Ole Nerdrum
16.11.2016 07:00

Quartet Ajaton

Elixir
(Eclipse Music)
Kvartetten leds av jazz- och folkmusiksångerskan Mia Simanainen och består i övrigt av den klassiskt skolade Mikko Perkola (viola da gamba), jazzmusikern Kari Ikonen (Moog-syntetisator) och tango nuevo-specialisten Henrik Sandås (bandoneon).
På skivan Elixir samsas influenser från medeltida musik, tango, jazz och folkmusik, och dynamiken växlar mellan lugnt och uppspelt.
Tydligast blir kvartettens mångsidighet i den armeniska traditionella folksången Aparani Par. Den inleds med Moog-syntetisatorns och viola da gambans lugna orientaliska toner, varefter Simanainen skuttar in med ordlös, något nordiskt klingande sång, och fortsättningen löper dansant.
I Lauri Viitas dikt Joko On Kärpänen Tapettu?, som har översatts till engelska av framlidne poeten och översättaren Martin Allwood och tonsatts av Kari Ikonen, rumsteras det med Brecht-skolans provokativa sångstil. Låten är teatralisk och här låter den vibrerande Moog-syntetisatorn synnerligen absurd.
Kvartettens speciella klang lämpar sig överraskande väl för Mikko Perkolas Fado De Moscou som klingar likt en äkta melankolisk fadolåt – med undantag för den ordlösa sången.
Elixir bjuder på mycket oförutsägbart och intressant, och ju mer kvartetten tar till det experimentella, desto bättre förmedlas det tidlösa. Skivan är utgiven på vinyl och kan också avlyssnas digitalt via den medföljande nedladdningskoden.

ANDRA LÄSER